säkerhetstips

HYR DU UT DITT HEM UNDER SEMESTERN?– SÅ UNDVIKER DU UTHYRNINGSRISKERNA

Hus som har Verisure hemlarm installerat

I dag hyr många ut villan eller lägenheten när de själva åker på semester. Oftast går uthyrningen utan problem, men visst finns det risker med att släppa in främlingar i hemmet. Så här gör du uthyrningen både trygg och krångelfri.

 

Att hyra ut hemmet under semestertider kommer med många fördelar: du får till exempel en extra slant utan någon större arbetsinsats och du har någon som kan vattna blommorna när du är borta. Men har du förberett dig ordentligt för uthyrningen? Här är tipsen, tjänsterna och produkterna som ser till att ditt hem är tryggt och gör att du kan tänka på annat.

1. Göm aldrig nyckel under krukan – lås upp dörren från mobilen!

Ett av de vanligaste problemen med att ha husgäster när du själv är på semester är att de måste komma in i hemmet när du är någon helt annanstans. Visst kan du be en kompis att möta upp gästerna med dina hemnycklar eller lägga dem under den där krukan på uteplatsen – men vore det inte både smidigare och tryggare att kunna låsa upp från mobilen? Med Verisure App och en smart låsmodul till ett elektroniskt dörrlås från Yale Doorman kan du göra just det. Släpp själv in gästerna från mobilen eller skapa tillfälliga inpasseringskoder för dem under tiden de bor hos dig. Supersmidigt! Har du inget digitalt lås från Yale Doorman? Hitta din lokala Yale Doorman-återförsäljare här.

2. Se över din stöldförsäkring

I dag finns det många bra sätt att kolla upp hyresgäster i förväg, till exempel via omdömen som andra har lämnat på Airbnb. Och det är bra, för om personen du har hyrt ut till mot förmodan skulle stjäla något av dig är det inte säkert att det täcks av din hemförsäkring – detta eftersom personen har kommit dit med ditt tillstånd. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag så att du vet vad som gäller.

Om stölder av den här typen inte täcks är det bra att hyra ut via ett företag som erbjuder något slags kompletterande stöldskydd. Airbnb har en så kallad Värdgaranti som ersätter berättigade värdar för skador upp till åtta miljoner kronor. Värdgarantin har dock sina begränsningar: den gäller inte för kontanter och värdepapper eller husdjur och täcker inte personligt skadeståndsansvar eller delade och allmänna utrymmen. Vissa typer av ägodelar, exempelvis smycken, samlarobjekt och konstverk har dessutom ett begränsat skydd.

Även om du blir finansiellt ersatt är det förstås inte samma sak som att få dina ägodelar tillbaka. Därför kan det vara en bra idé att lämna halsbandet du fick av din mormor och dina andra mest värdefulla ägodelar hos någon du litar på när du är borta.

3. Håll koll med den smarta kameran

Med en smart övervakningskamera kan du hålla koll på hemmet även när du inte är där. Du kan till exempel använda kameran för att säkerställa att det faktiskt är hyresgästerna du har haft kontakt med som kommer hem till dig och för att övervaka eventuella rum som ni har kommit överens om att de inte ska använda. De flesta människor är förstås inte galna i tanken att det finns en övervakningskamera där de bor, så det gäller att vara tydlig med att kommunicera hur du använder (och inte använder) kameran.

Den smarta övervakningskameran från Verisure är trådlös, liten och flexibel och du kan själv hantera den genom Verisure App i din telefon. Genom appen kan du:

– Ta bild med mobilen när du vill, var du än är.

– Ställa in kameran att ta en bild vid rörelse när ditt hemlarm är på.

– Ställa in kameran att ta bild på en specifik dag och tid.

4. Upptäck vattenläckan på distans

Även de mest välmenande hyresgäster kan göra skada i ditt hem, och många som hyr ut gör det med en naggande oro för skador. Förstod gästerna hur man måste göra med diskmaskinen? Tänk om de lämnar spisplattan på? Vad händer om de repar det nya köksbordet?

Här finns både goda och dåliga nyheter. ”Rimligt slitage”, som kan innefatta ganska mycket, täcks i regel varken av hemförsäkringen eller av uthyrningsföretag. Om hyresgästen har orsakat en skada kan det dock täckas av ansvarsskyddet i gästens egen hemförsäkring, om hen har en sådan – fråga gärna innan du bokar in personen.

Större vatten- eller brandskador orsakade av gästerna ska behandlas av ditt försäkringsbolag, men även här kan det vara bra att prata med just ditt bolag för att vara på den säkra sidan.
 

Ännu bättre än att få betalt för skador som redan skett är förstås att förhindra skadan. Är det vattenskador du oroar dig för kan du använda Verisures vattendetektorer. Du placerar ut detektorerna på strategiska platser i hemmet där läckor ofta sker, till exempel under diskbänken eller vid varmvattenberedaren, och detektorerna varnar dig sedan så fort de märker av en läcka. Du får direkt en notifiering till mobilen och kan höra av dig till dina hyresgäster som kan kolla upp läckan på plats. Svårare än så behöver det inte vara att undvika en vattenskada som annars kan innebära allt från fuktsanering till en tillfällig flytt.

5. Förhindra branden

Brandsläckare och brandfilt är bra att ha, men vad gör du om det börjar brinna hemma när varken du eller dina hyresgäster är där? Ett robust och lyhört brandvarningssystem kan göra skillnaden mellan en rykande stekpanna och ett hemsom har brunnit ned till grunden. Fundera därför på att installera rökdetektorer i alla rum och att koppla dem till ditt larmsystem.

Verisures rökdetektorer är uppkopplade till den egna larmcentralen där operatörerna agerar direkt om något händer. Dessutom blir du meddelad direkt i mobilen om rökutveckling uppstår. Om två eller fler rökdetektorer i hemmet varnar om rökutveckling kan Verisures larmoperatörer ringa räddningstjänsten även om varken du eller dina hyresgäster är hemma. Rökdetektorerna går dessutom att koppla till kameradetektorer som skickar bilder till larmcentralen vid rökutveckling. Genom bilderna kan larmoperatören ofta verifiera larmorsaken, vilket gör det enklare att snabbt vidta rätt åtgärd.

Kort om korttidsuthyrning

Får jag hyra ut mitt hem under semestern?

Reglerna för korttidsuthyrning via exempelvis Airbnb ser olika ut för friköpta hus/villor, bostadsrätter och hyresrätter. Generellt kan man säga att du som äger ditt eget hus får göra vad du vill och att du som bor i hyresrätt inte får göra det alls. Reglerna för korttidsuthyrning är strikta och som hyresgäst kan du bli av med ditt kontrakt om du hyr ut utan tillstånd.

Som bostadsrättsinnehavare är det inte lika svart eller vitt. Styrelsen sätter reglerna och så länge du följer dem är det ok. Du behöver dock söka tillstånd för varje enskild uthyrning, vilket innebär att du måste känna till varje uthyrning i god tid innan den sker. Om föreningen kommer på dig med att hyra ut utan tillstånd och du inte bättrar dig kan det i teorin dras hela vägen till en tvångsförsäljning. Eftersom lagarna inte är anpassade till så här pass korta uthyrningar leder det dock sällan till det – men säkert till en försämrad grannsämja.

Behöver jag skatta på hyrespengarna?

Det beror på hur mycket pengar du får in. Hyresintäkterna ska alltid redovisas i din deklaration, men du skattar inte från den första kronan – tvärtom finns det fördelaktiga avdrag att göra. Du får dels räkna bort ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år och dels, om du bor i bostadsrätt, dra av avgiften som du betalade in till föreningen under tiden du hyrde ut. (Obs! Dina ränteutgifter och amorteringar är inte avdragsgilla.) Har du fått in mer pengar än detta skattar du 30 procent på överskottet, det räknas nämligen som inkomst av kapital. Hyr du ut mycket kan det börja räknas som affärsverksamhet och då är det andra regler som gäller.

 
säkerhetstips