
Checklista till er som ska flytta till hus
Att flytta till hus är ofta rörigt och man kan lätt glömma viktiga detaljer. Här har vi på Verisure sammanställt en så komplett och praktisk lista som möjligt, för att ni ska få en smidig flytt, innan, under och efter.
Långt innan flytten
1. Kopiera och klistra in denna checklista
Klistra in denna checklista i era anteckningar i mobilen eller skapa ett dokument på datorn i Google Docs för att:
- Anpassa checklistan så att ni bara har kvar punkter som är relevanta för er.
- Enkelt kunna bocka av varje uppgift och hålla koll på alla steg under hela processen via mobilen.
2. Ta hjälp av en mäklare
Att anlita en erfaren mäklare kan underlätta hela försäljningsprocessen när du säljer din nuvarande bostad. De hjälper dig med värdering, visningar och att hitta rätt köpare – så att du kan fokusera på din kommande flytt.
3. Beställ adressändring och eftersändning
Ordna adressändring och eftersändning av posten i god tid på adressandring.se. Helst 14 dagar innan flytten till ert nya hus bär av.
4. Flyttanmälan till Skatteverket
Kom även ihåg att göra en flyttanmälan till Skatteverket för att bli folkbokförd på rätt adress.
5. Ordna barn- och djurvakt under flyttdagarna
Samtidigt som ni hör av er till era nära kan ni underlätta flytten genom att hitta någon som kan ta hand om barnen och husdjuren i 1-2 dagar.
6. Ta ledigt under flytten
Ansök om ledighet i tid så att ni får några extra dagar att hantera flytten till ert nya hus. Många arbetsplatser ger sina anställda rätt att vara ledig en dag per år med lön.
7. Uppdatera er adress för hemleveranstjänster
Kom ihåg att uppdatera din adress för hemleveranser som t.ex. matkassar.
8. Se över och uppdatera försäkringar
Kontrollera att hemförsäkringen täcker och är anpassad efter ert nya boende. Hemförsäkringar för lägenheter, radhus och villor kan skilja sig på många olika sätt, så passa på att se vilka alternativ som finns.
9. Se över eller flytta ert elavtal
Precis som för hemförsäkringen bör ni passa på att jämföra elavtal baserat på era nya förutsättningar. Villor och radhus har helt andra energibehov om man jämför med en lägenhet.
10. Flytta bredbandet eller teckna nytt
Flytta ert befintliga bredband eller skaffa ett nytt avtal i god tid så att ni har ett fungerande internet när ni flyttar in.
11. Installera ett hemlarm
Överväg att installera ett hemlarm för att öka säkerheten i ert nya hem, lagom till att ni flyttar in. Vi är Sveriges ledande larmbolag och vårt hemlarm har blivit utsett till bäst i test flera gånger genom åren – bland annat av Hem & Hyra, test.se, M3 och flera år i rad av PC för alla.
Är ni nyfikna på vad ett hemlarm från Verisure hade kostat i ert nya hus? Fyll i er information så ger vi er en skräddarsydd offert.
12. Få med hemtelefonen
Det blir allt mer ovanligt med en hemtelefon via det fasta nätet, men om ni är en av dessa, ring företaget som tillhandahåller tjänsten och be dem flytta numret till rätt adress.
13. Säg upp onödiga abonnemang och tjänster
Rensa upp bland abonnemang ni inte längre behöver i samband med flytten. Kanske är det dags att göra sig av med den där hemtelefonen?
14. Byte av förskola och skola
Vi hoppas detta är något ni redan tänkt på då det kan vara viktigt att vara ute i god tid. Beroende på hur långt bort ni flyttar kan ni behöva se till så att barnen hamnar i en förskola eller skola som är inom ett rimligt avstånd från er nya villa eller radhus.
15. Be om flytthjälp
Låt era nära veta att ni har köpt och ska flytta till hus och hör om någon är villig att ställa upp som flytthjälp. Frågan är fri!
16. Boka flyttfirma eller hyr en lastbil
Bestäm om ni vill anlita en flyttfirma eller sköta transporten själva och var ute i god tid med planering och bokningar. Att anlita en flyttfirma kan göra flytten smidigare, speciellt om ni flyttar in i en större bostad med trappor. Men det blir såklart dyrare än om ni endast hyr en lastbil och tar hjälp av familj och vänner.
17. Planera renovering eller anlita hantverkare
Tänk igenom om det är något i det nya huset ni vill fixa. Boka i så fall hantverkare, eller planera hur ni ska utföra arbetet själva, i god tid så att renoveringen inte hindrar er från att flytta in för länge.
18. Utnyttja RUT och rotavdrag för flyttjänster och hantverkare
Kom ihåg att ni kan dra av stora delar av kostnaden för flytt, städning och renovering med rotavdraget och rutavdraget.
19. Flyttpackning
Börja packa i god tid. Köp ordentliga flyttlådor som skyddar ömtåliga ägodelar och använd mjuka och lätta föremål som kuddar för att fylla ut lådor som börjar bli för tunga.
20. Passa på att rensa
Samtidigt som ni packar är det ett perfekt tillfälle att se över om ni verkligen behöver alla prylar ni samlat på er genom åren. Dela in det i saker ni kan sälja, ge bort eller slänga.
21. Skydda ömtåliga föremål
Kom ihåg att skydda porslin och glas med tidningspapper, handdukar eller bubbelplast. Packa föremålen med mycket luft så att kartongerna ungefär blir halvfulla.
22. Märk alla flyttlådor noga
Märk upp lådorna med innehåll och vilket rum lådorna ska till på alla vertikala ytor för smidigare hantering och uppackning. Märk upp flyttkartonger med ömtåligt innehåll extra tydligt och noggrant.
23. Töm frysen på mat som inte kan flyttas
Tillaga och ät upp frysvaror som eventuellt inte kommer att överleva perioden mellan avfrostning av frysen och inflyttning.
24. Planera din sophantering
Se till att ni har koll på hur avfall ska hanteras i det hus ni flyttar in i. Radhus och villor kan ha olika förutsättningar. Ett radhus kan vara en del av en förening där föreningen hanterar hela processen. Om ni flyttar till en villa behöver ni själva teckna avtal med kommunen.
25. Vatten och avlopp
Det är viktigt att ni dubbelkollar med den tidigare ägaren hur ni ska göra med vatten och avlopp. Vanligtvis är det den gamla ägaren som behöver göra en flyttanmälan. Det görs via kommunen eller stadens vatten- och avfallsbolag.
Kom ihåg att läsa av vattenmätaren på inflyttningsdagen så att dina kommande fakturor och inbetalningar blir korrekt.
26. Kontrollera husets energideklaration
Gå igenom den nya bostadens energideklaration för att bättre förstå hur mycket energi huset förbrukar och hur det kommer påverka era kommande kostnader. I energideklarationen finns det även förslag på åtgärder för att förbättra husets energieffektivitet.
27. Skapa en ny budget baserat på nya lån och kostnader
Planera en budget som tar hänsyn till det nya boendets lån, räntor, driftskostnader och övriga kostnader. I villor och radhus behöver ni tänka på att spara ihop en buffert för framtida underhåll och upprustningar av huset. Äger ni både hus och bil bör ni ha en buffert lika stor som fyra månadslöner efter skatt.
28. Samla in alla extranycklar
Kom ihåg att samla in och lämna tillbaka alla extranycklar ni har delat ut till grannar, vänner och familj.
29. Planera din flyttstädning i god tid
När flytten är avklarad behöver ni flyttstäda. Avgör om ni ska städa själva eller boka flyttstädning.
Att flyttstäda kan vara tidskrävande och privatpersoner glömmer lätt bort detaljer. Fördelen med professionell flyttstädning är att de ofta ger en städgaranti. Det innebär att om den nya ägaren av bostaden inte är nöjd, kommer städföretaget tillbaka och åtgärdar problemen utan extra kostnad.
Straxt innan flytten
30. Avfrosta kyl och frys
Töm och avfrosta både kyl och frys ett par dagar innan flyttdagen.
31. Förvara och flytta värdesaker säkert
Antingen flyttar ni dina mindre värdesaker själva, som smycken, pass och dylikt, eller så placerar ni dem mitt i en flyttkartong med kläder och håller lite extra koll på just den kartongen under flytten.
32. Gör en lista med era värdefulla föremål
Skapa en lista med alla, eller de viktigaste föremålen som ni inte kommer att flytta på egen hand. När flytten är över kan ni gå igenom listan och bocka av för att säkerställa att det inte har uppstått några skador.
33. Dokumentera skicket på värdefulla föremål
Ta bilder eller video på värdefulla möbler och föremål som flyttfirman ska hantera.
34. Packa en väska med det ni kommer behöva närmsta dagarna
Packa en låda eller resväska med alla viktiga saker ni behöver de första dagarna i ert nya hem. Det kan vara ombyte av kläder, laddare, necessär, toalettpapper och mediciner. Ta 5 minuter och tänk igenom vad ni kan behöva under flytten och de första dygnen efter flytten.
35. Planera flyttdagens mat och dryck
Det minsta ni kan göra för de tappra nära och kära som hjälper till med flytten är att ordna kall dryck, mat, kaffe och fika.
36. Gör en genomgång av nya huset
Gör en kontroll av skicket på ert nya hus innan ni börjar flytta in så att allt är som det ska vara. Syftet är att se så att inga nya skador eller olägenheter har dykt upp och det kan vara lättare att upptäcka innan det första flyttlasset börjar komma innanför dörrarna. Dokumentera eventuella fel och frågetecken med bilder och anteckningar.
Under flytten
37. Låt flyttfirman göra sitt jobb
Om ni anlitat en flyttfirma, lita på att de är experter på sitt yrke och låt dem göra sitt jobb. Skulle någonting mot förmodan skadas kommer ni att få ersättning ekonomiskt. Var nära till hands om det skulle uppstå frågor under flyttens gång.
38. Var rädd om ryggen
Om ni själva sköter flytten, tänk på att era kroppar är mer värdefulla än era prylar. Ta det säkra före det osäkra, en sak i taget, lyft med böjda ben och rak rygg, hjälps åt med otympliga möbler och stressa inte flytten.
39. Ta med en väska med verktyg
Det kan uppstå behov av vissa verktyg under flytten. Det skadar inte att t.ex. ha tumstock, mattkniv och skruvmejsel nära till hands.
40. Gör en sista koll innan ni lämnar er gamla bostad
Se till att allt är i ordning och att bostaden är i godkänt skick. Ett tips är att spela in en video samtidigt som ni går runt för att ha allting dokumenterat och förhindra eventuella dispyter. Testa kranar, spola i toaletter och öppna dörrar och luckor. Dubbelkolla även att ingenting har glömts kvar innan ni låser och lämnar.
Efter flytten
41. Packa upp och organisera rum för rum
Om ni har märkt upp kartongerna ordentligt har de förhoppningsvis hamnat nära det rum de ska packas upp i. Börja uppackningen med de viktigaste rummen, som sovrum och kök.
42. Kontrollera inventeringslistan när ni är klar
Dubbelkolla att alla era värdefulla föremål är med och att inget har försvunnit eller skadats under flytten.
43. Placera brandvarnare i huset
Det här är något de allra flesta glömmer, men som kan rädda livet på dig och din familj. Läs hur många brandvarnare ni behöver och hur ni ska placera dem här.
44. Glöm inte brandsläckare och brandfilt
Brandsäkra även med brandsläckare och brandfilt. De bör placeras centralt i hemmet. Gärna i köket. Flyttar ni till ett stort hus med flera våningar bör ni ha flera brandsläckare och filtar. Se även till att hela familjen vet om var brandsläckare och brandfiltar finns och hur man använder dem vid brand.
45. Byt lås för ökad säkerhet
För att vara säkra på att ni har full kontroll över vilka som har tillgång till ert hem kan ni byta ut låsen. Många föredrar fördelarna med ett nyckelfritt digitalt lås, det kan väljas till våra larmsystem.
46. Sätt upp en namnskylt
Byt ut namnskylten på dörren eller brevlådan för att göra flytten officiell och samtidigt se till att posten kommer till rätt familj.
47. Stanna upp och ta in er fantastiska bostad
Livet kan vara lite extra kaotiskt i det här skedet, men mycket av jobbet är redan gjort och ni har troligtvis gjort det fantastiskt. Så ta en paus, ett par djupa andetag och gå runt tillsammans från rum till rum och njut av alla möjligheter ni har i ert nya hem!
Vi hoppas att denna checklista har varit till nytta för er som ska flytta till hus och på många sätt börja ett nytt liv. Dela den gärna med vänner och bekanta som ska flytta.
Är ni nyfikna på vad ett hemlarm skulle kosta för just er? Klicka er vidare här under så ger vi er ett prisestimat anpassat efter ert nya hem.

Att beställa larm från Verisure
När du beställer ett larm från oss kan du vara säker på att få en professionell installation. Våra säkerhetsexperter ser till att installera larmet i samråd med dig och jämför olika lösningar utifrån dina behov.
Ring 013-31 71 73 om du är intresserad av att skaffa larm, eller lämna ditt telefonnummer så kontaktar vi dig.
Ring 013-31 71 73 om du är intresserad av att skaffa larm, eller lämna ditt telefonnummer så kontaktar vi dig.
Genom att klicka på knappen accepterar du vår integritets- och webbplatspolicy