2016-05-06

Gör testet och hitta rätt hemlarm

Verisure larmpaket

Funderar du på att köpa hemlarm? Det finns gott om olika system och funktioner på marknaden. Läs vår snabba guide som hjälper dig att hitta rätt – eller ta testet som gör jobbet åt dig.


Vad kostar ett hemlarm?

Grundkostnaden för ett hemlarmsystem med uppkopplad larmcentral, fria utryckningar och andra smarta funktioner ligger vanligtvis på mellan 2 500 och 15 000 kronor. Vilket pris du hamnar på beror bland annat på vilket företag du väljer, huruvida du hyr själva larmet eller köper loss det, samt om du vill koppla larmet till en mobiltelefon. Till grundkostnaden kommer en abonnemangsavgift på mellan 250 och 750 kronor per månad, beroende på vilka tjänster du kopplar på. Det går att hitta billigare larmtjänster på marknaden, men då ska du vara beredd på att betala för dyra utryckningar själv och gå miste om extrafunktioner som rökdetektorn. I vissa paket ingår inte heller installationen, och det kan kosta mer än bara arbetstiden. Många privatpersoner tenderar nämligen att sätta detektorerna där de syns minst – inte där de är mest effektiva. När du jämför priser är det bra att räkna på totalkostnaden för en längre tid, kanske 5-10 år, eftersom larmet ska hålla dig trygg länge. Ta även reda på om ditt försäkringsbolag erbjuder en premierabatt eller slopad självrisk om du har ett godkänt larm hos en certifierad leverantör.

 

Vad ingår i hemlarmet?

Ett larmsystem kan vara så enkelt som ett dörrlarm och en tjutande siren – men när de flesta pratar om hemlarm menar de något mer avancerat. Hos Verisure innehåller det grundläggande hemlarmpaketet ett inbrottslarm som kan kopplas till dörrar och fönster, en kameradetektor, direktkoppling till en larmcentral och fria väktarutryckningar. När larmet går i ditt hem får operatörerna på larmcentralen direkt reda på det. Samtidigt tar kameradetektorerna en serie bilder som skickas till larmcentralen och operatörerna kan då avgöra vad som utlöst larmet. Därefter sätter de in rätt åtgärd, som att skicka väktare eller kontakta räddningstjänsten.

 

Behöver jag ha direktkoppling till en larmcentral?

En vanlig fråga när det gäller att skaffa ett larmsystem är huruvida man vill ha direktuppkoppling till en larmcentral eller inte. För många är uppkopplingen en extra trygghet eftersom det garanterar en direkt kontakt med operatörer som vet hur just den gällande larmsituationen ska hanteras och snabbt sätta in rätt åtgärd. I Verisures fall pratar larmcentralen dessutom direkt till huset via en modul som kallas röstenheten – inte via en telefon. Om barnen är ensamma hemma när larmet går innebär detta att operatören kan kontakta dem direkt. Operatören kan även kommunicera med eventuella inbrottstjuvar och berätta att polis är på väg. Om någon har skadat sig kan larmoperatören koppla in räddningstjänsten i röstenheten för ett trepartssamtal.

 

Vilka extratjänster kan jag få?

Till dagens smarta hemlarm finns ofta möjligheten att addera extra funktioner till grundtjänsterna brand- och inbrottsskydd. Du kan till exempel justera rumstemperaturen eller låsa och låsa upp ytterdörren från din mobil. Det finns vattendetektorer som skickar notiser till mobilen när de upptäcker en vattenläcka. Du kan till och med tända och släcka belysningen hemma. Fundera på vilka behov du har – till fritidshuset kanske en tjänst som varnar vid låg temperatur passar extra bra. Då kan du använda mobilen för att sätta på elelement och förhindra att rören fryser sönder. Eftersom du bara har elementet på när det behövs så minskar du också elförbrukningen.

 

Gör testet som visar vilket hemlarmssystem som är skräddarsytt för just dina behov.