Räkna ut pris på ditt hemlarm
Räkna ut pris på ditt hemlarm
Klättrande tjuv

Tekniken som minskar brandrisken

Cirka 5 000 hem brinner varje år – så här kan du skydda dig från lågorna.

När en brand väl bryter ut kan du vara chanslös om du inte har ordentliga brandsäkerhetsprodukter nära till hands. Här listar vi några ”bra att ha-saker” som minskar brandrisken, ökar tryggheten och samtidigt är enkla att använda om olyckan skulle vara framme.

Trots att antalet bostadsbränder statistiskt sett sjunker från år till år så brinner fortfarande drygt 5 000 hem varje år, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). I vissa bränder är utgången den värsta tänkbara, under 2016 dog 103 personer till följd av bostadsbränder. Se därför till att alltid uppdatera hemmet med säkra och effektiva brandskyddsprodukter.

Här listar vi några av produkterna som bör finnas i varje brandsäkert hushåll.


1.
Brandsläckare Ett måste i varje hem. Det finns flera olika modeller och storlekar, det vanligaste är pulversläckare. För en vanlig bostad rekommenderar Brandskyddsföreningen en pulversläckare på minst 6 kg. Med en sådan har personer utan vana av att släcka bränder goda förutsättningar att släcka en mindre bostadsbrand. Se till att inte hänga undan den i förrådet eller källaren! Om olyckan är framme kostar det många dyrbara sekunder om du först måste hämta brandsläckaren. Placera gärna släckaren där även gäster lätt kan se den.

2. Brandfilt Om en brand bryter ut på spisen, på bordet, i gardiner eller kläder kan brandfilt snabbt och enkelt kväva elden. En brandfilt är väldigt effektiv och finns dessutom i designade varianter som pryder hemmet. Både brandfilt och brandsläckare ska placeras på ett ställe där du enkelt kan komma åt dem, även i en nödsituation.

3. Brandstege Om det börjar brinna på husets bottenvåning kan det vara bra att ha en brandstege på övervåningen, så att du kan ta dig ut även via fönster och balkong som sitter högt ovan mark. Det finns flera olika varianter av brandstegar, bland annat sådana som du enkelt krokar fast i fönsterkarmen vid användning. Det finns också repstegar som du fäster i balkongräcket och fäller ut vid användning.

4. Brandlarm Brandlarm är till för att i första hand varna dig om en brand bryter ut medan du ligger och sover, men också för att påkalla uppmärksamhet om det brinner i ett annat rum. Men en vanlig brandvarnare hjälper föga om du inte är hemma. Med ett brandlarm som är uppkopplat till en larmcentral får du däremot meddelanden direkt i mobilen om brandlarmet går. Och med uppkopplade rökdetektorer som kommunicerar om de känner av rökutveckling eller temperaturförändring kan du spara många viktiga sekunder eller minuter om branden bryter, oavsett om du är hemma eller bortrest. Att brandlarmet är uppkopplat innebär också att ett eventuellt larm skickas till en larmcentral, som snabbt kan sätta in rätt åtgärd.

Skydda ditt hem mot brand. Testa vilket larm som passar dig.

Här är en snabb checklista för ett brandsäkert hem:

Tänd aldrig ljus i närheten av lättantändliga gardiner och möbler.
Håll området runt spisen fritt från brännbara material.
Dra ur stickkontakten till kaffebryggare, brödrost och andra elektriska produkter.
Med hjälp av en timer eller smart plug kan du ställa in vilken tid apparaten ska stängas av, och du kan snabbt kolla status direkt i telefonen.
Dammsug bakom kyl, frys och spis. Här trivs dammråttor som kan fatta eld om det blir för varmt bakom dina vitvaror.

Källa: Brandskyddsföreningen

”När lågorna väl uppstår kan det handlar om sekunder som gör skillnad mellan liv och död.”


Med ett uppkopplat brandlarm är hjälpen snabbt på plats om en brand uppstår.
Testa vilket larm som passar just din bostad.