Räkna ut pris på ditt hemlarm
Räkna ut pris på ditt hemlarm
Prylarna som inbrottstjuven helst kommer över

Prylarna som inbrottstjuven helst kommer över

Förra året genomfördes många bostadsinbrott där små byten stod högt i kurs.

En ny rapport från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, visar att mindre prylar som är lätta att stoppa i fickan utgör största bytet om tjuven kommer in i ditt hem.

Räkna ut priset på hemlarm till din bostad

Du trodde kanske att din 50-tums tv-apparat, stereoanläggningen och bilen ligger risigast till om inbrottsligan är framme? Fel. Stora prylar tar lång tid och mycket plats att frakta bort – därför är de små men värdefulla föremålen det mest attraktiva tjuvgodset vid bostadsinbrott.

Det här letar tjuven efter i första hand, enligt BRÅs rapport:

Pass. Identitetshandlingar är i dag så pass lätta att förfalska att en ny brottstrend härjar, de så kallade identitetsstölderna. Bara under 2015 anmäldes 85 000 ID-kapningar hos polisen; det är fler än antalet cykelstölder under samma år. Många av ID-kapningarna sker förstås över nätet, men en del baseras på att tjuvar har kommit över fysiska legitimationsbevis.

Mindre elektronikprylar. Exempelvis iPhones, iPads och laptops – sådant som tjuvarna kan få med sig i fickor och mindre väskor.

Smycken. Till följd av det tidvis höga guldpriset är smycken högvaluta. Så om du är extra rädd om guldringen eller halsbandet du ärvt av dina släktingar – förvara dem säkert.

Inbrottslarm avskräcker

Vill du skydda dina ägodelar, stora som små? Ett hemlarm kan inte garantera att tjuvar inte bryter sig in, men det fungerar i de flesta fall avskräckande. Tjuvar ogillar att bli upptäckta och fångade på bild, vilket är precis vad de blir om de bryter sig in i ett hem med uppkopplat inbrottslarm. Dessutom kan ett hemlarm öka din känsla av trygghet, både när du är hemma och när du reser bort. Läs mer om vilket larm som passar dig!

”Identitetshandlingar är i dag så pass lätta att förfalska att en ny brottstrend härjar, de så kallade identitetsstölderna.”


Vad kan jag göra för att skydda mitt hem från inbrott? Ett uppkopplat hemlarm är en bra början.