Räkna ut pris på ditt hemlarm
Räkna ut pris på ditt hemlarm
Klättrande tjuv

Brandlarmet som pratar med larmcentralen

Ett uppkopplat hemlarm skickar larm även om du inte är hemma.

En brandvarnare är ett måste i alla hem. Men tyvärr hjälper det knappast att den varnar högt om du inte är hemma och hör larmsignalen. Räddningen är rökdetektorer som är uppkopplade direkt mot en larmcentral.

Vilket larm med brandskydd passar din familj – Testa här.

En brand startar så enkelt. Det kan räcka med att du glömmer att blåsa ut ljuset som spred så mysig frukoststämning, eller att din mobilladdare självantänder och fattar eld. När olyckan är framme är varje sekund dyrbar, och kan utgöra skillnaden mellan att hemmet får stå kvar eller inte.

Kanske tillhör du skaran som redan har brandvarnare i varje rum, eller åtminstone på varje våning i bostaden? Toppen – men glöm inte att de hjälper föga om du inte är hemma när branden bryter ut. Så vad händer om larmet går när du är på jobbet? I värsta fall brinner bostaden upp. Men med ett smart larmsystem kan du rädda både huset, minnen och dina fyrbenta vänner om en brand bryter ut.

Rökdetektorer som kommunicerar

Smarta larmsystem har avancerade brandvarningssystem med sammankopplade rökdetektorer. Detektorerna varnar både genom signal och röstmeddelanden, och skickar även signaler till övriga detektorer i systemet. Om minst två rökdetektorer känner av rökutveckling skickas signaler till en larmoperatör som i sin tur slår larm till räddningstjänsten. Rökdetektorerna är dessutom kopplade till kameradetektorer som vid rökutveckling skickar bilder till larmcentralen. Med ett uppkopplat hemlarm är det med andra ord alltid ”någon hemma” som kan tillkalla Räddningstjänsten om olyckan är framme.

Gör vad du kan för att rädda det du håller kärt. Checklista för att brandsäkra ditt hem redan idag:

- Ta bort brännbara material i närheten av spis och eventuell braskamin.

- Dra ur kontakten till din hemelektronik, såsom kaffebryggare och mobilladdare.

- Dra alltid ur el- och antennsladd till tv:n vid åskväder.

- Ha rätt wattantal i dina lampor, och se till så att inga skarvsladdar kommer i kläm.

- Ta ett varv med dammsugaren bakom kyl och frys.

- Dammråttor fattar lätt eld om det blir för varmt.

- Utrusta hemmet med pulversläckare och brandfilt, och kom ihåg att utrusta hemmet med ett uppkopplat brandlarm.

Vilket larm passar just din bostad? Ta reda på det här!