Räkna ut pris på ditt hemlarm
Räkna ut pris på ditt hemlarm
Inbrottstjuv lägenhet

Statistiken: Så få inbrott klaras upp

Bara 2 av 100 åker fast för lägenhetsinbrott. Så kan du skydda dig.

Antalet lägenhetsinbrott ökar i Sverige.
Samtidigt är det få fall som klaras upp – bara två av hundra.
Så här skyddar du dig mot tjuvarna.

Så här kan du skydda dig. Kolla vilket larm som passar din familj.

Det sker fler lägenhetsinbrott i Sverige än på mycket lång tid. De senaste tio åren har antalet anmälningar ökat med 20 procent. Och det är få som döms för brotten – enligt polisen är det endast två av hundra fall som klaras upp.
– Ofta kan tjuvarna arbeta ganska ostört i trapphus eftersom de inte märks lika lätt i mängden bland de människor som rör sig där, säger Fredrik Ringborg på Verisure.
Trots att det är få inbrott som klaras upp är det viktigt att alltid anmäla brottet till polisen. Dessutom finns det en del andra saker att tänka på om det otäcka inträffar.
– Städa inte på brottsplatsen innan polisen har varit där, det innebär att spår kan försvinna och att polisens arbete för att ta fast gärningspersonen försvåras, säger Ringborg.

Gör det svårare för tjuven

Hur skyddar man då sig mot de ökade inbrotten? Det finns ett sätt som både avskräcker och gör polisens arbete lättare. Företaget Verisure säljer det hemlarm till lägenhet som är bäst i test enligt Testfakta. Det innehåller flera funktioner som gör tjuvarnas arbete rejält mycket svårare.

Så fort någon obehörig kommer in i din bostad aktiveras kamerorna som personal på Verisure installerat i lägenheten och larmcentralen kan då se vad som pågår. Detta bildmaterial gör det även lättare för polisen att identifiera tjuvarna. Förutom att se tjuven på bild, när larmet löser ut, kan personalen på Verisure larmcentral också höra vad som händer i bostaden och genom röstenheten prata direkt till tjuven och påtala att hen är upptäckt. Vid en sådan situation kontaktas både polis och väktare.
– Ytterligare en fördel med larmet är dekalen som sitter på dörren. Den är avskräckande. Tjuvarna vill ju ta det enklaste bytet och ett hem som är utrustat med ett larmsystem innebär ofta stora problem för dem, säger Fredrik Ringborg.

Här är hela utbudet – kolla vilket larm som passar dig och din familj.