Räkna ut pris på ditt hemlarm
Räkna ut pris på ditt hemlarm
Krossad ruta inbrott

Tipsen: Så skyddar du dig mot tjuvar

Här är bästa tipsen.

Tjuvarna föredrar att slå till på dagtid, mitt i veckan – och trenden är negativ.
Under 2014 anmäldes sex procent fler bostadsinbrott än föregående år, enligt Brottsförebyggande rådet.
Här är bästa tipsen på hur du gör ditt hem mindre lockande för objudna gäster.

Bostadsinbrotten i Sverige ökar. Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes år 2014 cirka 22 400 bostadsinbrott. Siffrorna motsvarar ett inbrott var 24:e minut, något som är en ökning med sex procent jämfört med föregående år.
Statistiken visar också att 64 procent av inbrotten sker på vardagar, mot 36 procent på helgdagar. Och inbrottstjuvarna föredrar i 63 procent av fallen att slå till dagtid jämfört med 37 procent nattetid.
Boende i villa är något mer utsatta än de i lägenhet (1,4 mot 1,0 procent). Och de i storstadsregion drabbas i högre uträckning än i andra större städer (1,4 mot 0,9 procent). Boende i småstäder och landsbygd ligger mitt emellan de två, med 1,2 procent drabbade.

Så skyddar du dig mot tjuvar – läs mer om Verisures larm

Så skyddar du dig

Hur skyddar man sig då mot inbrott? Minsta motståndets lag gäller – tjuvarna vill att det ska gå fort, med minsta möjliga buller. Vid hälften av alla inbrott väljer de att gå in genom huvudentrén. Ett bra lås och en säkerhetsdörr är därför en bra investering.
Andra populära alternativ för inbrottstjuven är källar-, köks-, altan- och balkongdörrar. Med stora glasytor kan det vara svårare att hindra ett intrång. Men något som verkligen avskräcker tjuven är dekaler som visar att huset är larmat. Det samma gäller för lägenheter. Uppkopplade larm har större avhållande effekt än lokala och dessutom kan rätt åtgärd snabbt sättas in.

Gör snabba testet – så mycket kostar ett larm till din bostad 

Den klassiska grundregeln

Objudna gäster har dessutom en känsla för att hitta bostäder där ägarna är bortresta. De klassiska grundreglerna är att ta bort allt som indikerar att du inte är hemma. Eftersänd post och be grannen tömma brevlådan. Bor du i lägenhet, be Posten lagra dina försändelser och sätt upp en dekal med ”reklam nej tack” om du planerar att vara bort en längre period.
Har du hyrt parkeringsplats eller har egen uppfart så be gärna grannarna att parkera bilen där då och då. Se även till att gräsmattan klipps, om du har någon.
Och självklart ska du inte dra för gardiner och persienner. Den tända myslampan som aldrig släcks signalerar att ingen är hemma. Använd en timer som slår av och på belysning eller en SmartPlug från Verisure som gör att du kan tidsstyra lampor och elektronik.

Testa och få svar på 60 sekunder – vilket larmpaket passar dig 

Hjälp inte tjuvarna

Meddela inte att du ska resa bort genom statusuppdateringar på Facebook och Instagram. Ha inte nycklar i nyckelskåp i hallen – och tänk på var du förvarar dina pass.
Dessutom, hjälp inte tjuven genom att lämna verktyg framme som kan underlätta inbrottet. Se även till att låsa ditt garage/uthus. Och tänk på att en låst grind tvingar boven att hoppa över staketet – samtidigt som risken för att bli upptäckt ökar.

Källa: Siffrorna i texten kommer från Brottsförebyggande rådet (BRÅ)

Finns det någon särskild anledning till att du just nu känner behov av ett hemlarm?

  • Jag har just flyttat
  • Det har skett inbrott i området
  • Jag vill öka min personliga säkerhet
  • Mitt försäkringsbolag kräver det
  • Jag har blivit rekommenderad att skaffa Verisure
  • Ingen särskild anledning

Läs mer om vilket larm som passar dig – klicka här