Räkna ut pris på ditt hemlarm
Räkna ut pris på ditt hemlarm
Rånare

Så gör du det svårare för tjuven

I takt med att höstmörkret faller ökar bostadsinbrotten.

I takt med att höstmörkret faller ökar bostadsinbrotten.
Villor och fritidshus är extra utsatta och under perioden oktober till december sker flest inbrott i Sverige.
Men det går att förebygga inbrott med några enkla knep.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har bostadsinbrotten ökat de senaste tio åren. Under 2014 anmäldes cirka 22,400 inbrott. Det är en ökning med 6 % jämfört med 2013. Allhelgonahelgen är den dag då flest inbrott sker, men det är också vanligt under Luciahelgen och lönehelger.

Gör snabba testet – så mycket kostar ett larm till din bostad

Inbrotten har också blivit mer säsongsbundna, särskilt när det gäller villor och fritidshus. November är den månad då flest villainbrott sker, tätt följd av december och inbrotten sker främst på dagtid när ingen är hemma. Under vinterhalvåret har tjuvarna fördelen att det är mörkt ute vilket gör det lättare att komma undan.

Otrygg känsla

Den som utsatts för inbrott i sitt hem påverkas oftast på flera plan. Utöver förlusten av eventuella värdesaker kan man även bli berövad på tillhörigheter som inte går att ersätta, och inte minst – känslan av att vara trygg i sitt hem. Det kan också kännas obehagligt att en okänd person snokat runt bland ens ägodelar.

Ungefär 75 % av alla bostadsinbrott anmäls, men bara ett fåtal, omkring 4 %, klaras upp. Det beror främst på att tjuvarna hinner komma undan. Men det kan även vara svårt att binda personen till brottet, för det krävs teknisk bevisning i form av exempelvis fingertryck.

Gör snabba testet – så mycket kostar ett larm till din bostad

Knepen som försvårar för tjuven

Det går, till viss del, att förebygga inbrott genom att göra det svårare för tjuven. Ett sätt är att ha ett modernt larmsystem. När du skyltar med dekaler och klistermärken som visar att du har ett uppkopplat hemlarm talar du om att ditt hem är larmat och övervakat. Om någon ändå bryter sig in agerar larmcentralen direkt. Dessutom kommer sirenen att ljuda högt och göra det outhärdligt för tjuven att vistas någon längre tid i ditt hem. Grannsamverkan är också ett sätt att förebygga inbrott. Då hjälps grannarna åt genom att exempelvis hålla koll på obehöriga som rör sig i området, ta in post och parkera på din uppfart när du är bortrest.

Ett annat knep är att försöka få det att se ut som om du är hemma genom att styra belysning, tv-apparater, stereo eller liknande. Idag finns massor av smart teknik för automatisering av prylar i hemmet, det kan vara värt att investera i.

Sist men inte minst är det oerhört viktigt att inte skylta med sina värdesaker utan hålla dem väl gömda. Om ett inbrott sker tar det längre tid för en inbrottstjuv. Tid som inte finns om du har ett uppkopplat hemlarm då larmcentralen agerar inom 30 sekunder och larmar polisen.

Gör snabba testet – så mycket kostar ett larm till din bostad