Räkna ut pris på ditt hemlarm
Räkna ut pris på ditt hemlarm
Verisure Vattendetektor

Vattenskador i kök ökar kraftigt

Här är misstagen du inte vill göra – och tipsen som håller dig torr.

Att riva ut det gamla köket och sätta in ett nytt och välutrustat sådant är en dröm för många. Men det har också bidragit till en kraftig ökning av vattenskador i svenska kök. Här är de vanligaste missarna som vi gör ­– och tipsen för dig som vill undvika att renovera köket en andra gång.

Badrummet var länge den vanligaste platsen för vattenskador i hemmet, och 6 av 10 svenskar tror fortfarande det, säger en undersökning som Novus gjorde på uppdrag av Trygg-Hansa 2015. Men sanningen är att köket tog över förstaplatsen för vattenskador 2011 – och skadorna i hemmets hjärta fortsätter att öka.

Från drömkök till mardröm

En av huvudorsakerna till ökningen tros vara att vi tar in fler vattenanslutna och potentiellt läckande apparater i köket, till exempel diskmaskin, ismaskin, vattenanslutna spisar, kaffebryggare, kyl och frys. Enligt Trygg-Hansas undersökning ökade vattenskador som orsakas av läckande köksutrustning med 172 procent mellan 2011 och 2015. Även i ett examensarbete från 2015 om vattenskador, skrivet av KTH Haninges Ayna Aydogdyeva och Lovisa Hjalmarsson, uppmärksammades ökningen av trycksatta vattenledningar som en orsak till de ökade vattenskadorna i svenska kök. Bilden av det välutrustade drömköket, med en diskmaskin som sväljer en ordentlig festmiddag, den senaste kaffebryggaren – och varför inte en köksö omgiven av oljad parkett – kan alltså vara just det som orsakar problem.

Tufft för miljön

Att behöva riva ut ett ibland helt nytt kök på grund av vattenskada är både dyrt och tidskrävande. Bara fuktsaneringen kan ta månader. Dessutom är processen energikrävande, inte bara för de boende utan även för miljön. Branschorganisationen Säker Vatten har beräknat att miljöbelastningen för att återställa en genomsnittlig vattenskada, inräknat sanering, material, transporter och så vidare är 300 kg koldioxid. Det är ungefär likvärt med att ta bilen och köra från Malmö till Milano – vilket kanske är det man vill göra när man kommer hem och upptäcker att diskvattnet har hamnat under golvplankorna.

Tips! Så minskar du risken för vattenskada i köket

Lyckligtvis finns det mycket du kan göra för att inte bli del av den statistiska ökningen av vattenskador. Här är tre enkla tumregler att följa i ditt nya drömkök:

1. Anlita fackmän för att installera och reparera köksapparater som är anslutna till vatten eller kan läcka vätska.

2. Missa inte plastgolvskydden som ska läggas in under diskmaskin och gärna även kyl och frys. De är en billig och enkel första spärr som vattnet måste ta sig förbi innan det kan göra skada.

3. En vattenläcka kan växa obemärkt under en längre tid och inte märkas förrän det är för sent. Genom att ha Verisures vattendetektorer på strategiska platser i köket, till exempel under diskhon och diskmaskinen, kan du få en varning till mobilen så snart fuktnivåerna börjar ändras. På så sätt kan du hantera problemet innan det blir en vattenskada!
Läs mer här.

Vilket larm passar just din bostad? Kolla direkt här!