säkerhetstips
verisure

LARMET RÄDDADE DOTTERN OCH HUSET

Larmet räddade dottern och huset

Det var på kvällen den 11 december som en av våra larmoperatörer mottog ett röklarm ifrån ett hus i Älvdalen. Brand kunde snabbt verifieras från en kameradetektor och kunden kontaktades. Resten är en dramatisk historia med ett lyckligt slut. Läs Anders egna berättelse här:

"Just nu är jag väldigt nöjd att jag en gång skaffade ett larm som är direktkopplat till en larmcentral som är bemannad 365/24/7. Ikväll när jag var ute och skottade snö med traktorn så ringer Verisures larmcentral och berättar att det har gått ett röklarm i mitt hus. Håller då på att skotta vägen hem till morsan som bor ett par hundra meter bort. Vänder mig om, och får se att det brinner för fullt i ett av fönstren på nedervåningen.

I rummet bredvid vet jag att min yngsta dotter Emilia sitter och tittar på tv ensam. Kristina och min äldre dotter Wilma är på skidträning nere på byn. Jag får panik och skriker till larmoperatören att larma brandkåren. Överväger om det går snabbast att springa hem eller vända traktorn och åka hem. Jag väljer traktorn och spöar den allt vad den går hem.

När jag kommer fram till gården så ser jag Emilia stå och vinka i vägkanten... vilken oerhörd lättnad! Jag kastar mig ur traktorn och förvissar mig om att flickan inte är skadad, och säger åt henne att vänta ute. Själv springer jag in och letar fram brandsläckaren och går in i rummet där det brinner. Det är så mycket rök så jag ser inte ens taket. Försöker tända lyset men röken är så tjock så inga lampor tränger igenom. I ett fönster har en elektrisk adventsljusstake fattat eld och nu brinner hela fönstret i karm och bågar. Lågorna slickar upp mot taket. Med brandsläckaren som tillhygge slår jag ur båda fönsterbågarna och då brinner det lite mindre. Sliter åt mig ett lakan som hänger på tork och puttar ut ljusstaken och annat löst som ligger och brinner på fönsterbänken. Fönsterkarmen brinner fortfarande, så jag klappar med lakanet på elden tills den kvävs.

Sen står det inte på förrän ambulans och hela Älvdalens brandförsvar står ute på gården. Sen kommer polis och väktare från Securitas. Själv får jag åka ambulans till Mora för behandling av rökskador då jag tydligen fått i mig en massa rök.

Nu är jag hemma igen, och resten av familjen ligger och sover. Det stinker rök i hela huset, men ska tydligen inte vara farligt för oss. Tänker att om jag inte haft larmet så hade vi nog inte haft någonstans att bo i natt, och kanske inte heller någon Emilia..."

Läs mer om brandskydd här.

säkerhetstips
verisure