säkerhetstips
verisure

NÄR VARJE SEKUND RÄKNAS

Verisure

Den 3 april var en helt vanlig dag. Annika ska precis åka hemifrån och säger hejdå till Linda, 13 år, och hundarna Max och Rolle.

 

När Linda blir ensam ställer hon in en nudelbox i micron och går till sitt rum. Men något går fel - Linda känner röklukt och går ut i köket. När hon öppnar micron slår lågor ut och de tänder eld på kaffe och papper som ligger ovanpå micron.

Klockan är 16.09 när brandlarmet löser ut. Unni på Verisure larmcentral får snabbt kontakt med Linda via larmsystemets röstenhet. Unni frågar om allt är ok på platsen.

- Nej, det brinner i micron, svarar en rädd och stressad Linda.
Unni larmar direkt en väktare och ber en kollega kontakta brandkåren medan hon fortsätter prata med Linda via röstenheten. Hon har stängt luckan till micron och det har slutat brinna, men det är mycket rök i köket. Eftersom det är mycket rök i huset uppmanar Unni Linda att gå ut och kontakta en granne medan hon väntar på brandkåren.

- TA MED DIG HUNDARNA OCH GÅ UT.
DET ÄR RÖKEN SOM ÄR FARLIG ATT
ANDAS IN SÅ TA DIG UT,

uppmanar Unni som får upprepa sig några gånger. Linda tycker inte att det är någon fara nu när det inte brinner, men hon går ut. Dock utan hundarna som hon inte hittar eftersom de har sprungit och gömt sig under Annikas säng.

Annika sitter i bilen när Unni ringer och berättar vad som hänt och att brandkåren är på väg. Eftersom det inte brinner längre tycker Annika att brandkåren kan vända tillbaka. Men Unni står på sig – brandkåren är bara fem minuter bort och vi vill att de ska åka fram för säkerhets skull. Något Annika nu i efterhand är väldigt tacksam för.

BARA 16 MINUTER EFTER ATT LARMET LÖSER UT..

alltså kl 16.25, får Unni på larmcentralen återrapporten från brandkåren. Som tur är gick allt bra. Det blev en del materiella skador i köket och det tog flera veckor innan röklukten försvann, men både Linda och Annika känner sig fortsatt trygga hemma.

- Jag är jättenöjd med hela situationen och kände mig trygg på en gång när jag pratade med er, och larmoperatören gjorde att Linda inte kände sig ensam utan fick bra stöd och hjälp. Det kunde gått så illa om vi inte haft larmet, säger Annika.

Räkna ut pris på hemlarm
säkerhetstips
verisure