säkerhetstips

HÅLL MÖSSEN PÅ AVSTÅND

Musdetektor

Visste du att en mus bara behöver en liten springa på 6-7 millimeter för att ta sig in i ditt hem? När de väl är inne kan de snabbt gnaga sönder dina elledningar eller äta på din isolering. Med hjälp av Verisures unika musdetektor håller du mössen borta.

 

Möss inomhus kan vara svåra att upptäcka. Husmöss bygger ofta sina bon i väggar, på vinden eller under golvet, gärna i närheten av människor. På vintrarna kan man även få besök av skogsmöss som, trots att de främst lever i skogen, gärna söker sig till stugvärmen när det blir kallt.

Tusentals mussaneringar årligen

Varje år genomförs tusentals bostadssaneringar där råttor och möss är orsaken till problemet. Enligt färsk statistik från Anticimex utfördes drygt 51 000 bekämpningsinsatser i Sverige 2016, jämfört med drygt 30 000 2013. Att det blir allt vanligare med synliga råttor i städer kan bero på att det byggs och grävs i marken i större utsträckning nu än för några år sedan, enligt Anticimex.

Ett råttpar kan försöka sig till tusen nya råttor under bara ett år. Den största faran med att ha råttor och möss inomhus är att de gärna gnager på elledningar och isoleringsmaterial, vilket kan ge dyra och allvarliga konsekvenser. I värsta fall kan de oinbjudna gästerna orsaka kortslutningar som leder till brand.

Så upptäcker du möss inomhus

Är du hemma märker du i bästa fall om mössen flyttar in, men är du bortrest eller säsongsvis utflyttad till sommarstugan kan det vara svårt att upptäcka mössen förrän det är för sent. Därför har Verisure utvecklat en världsunik musdetektor, som direkt skickar ett meddelande till dig i Verisure App om den detekterar möss i närheten. På så vis får du en musindikation långt innan vare sig du eller katten skulle ha reagerat.

Musdetektorn har formen av ett litet hus och är utrustat med sensorer. Huset placeras vid väggen på exempelvis vinden eller i källaren där det är svårare att upptäcka råttor i tid. Formen på huset är framtagen för att locka möss att krypa in. Lägger du en ostbit i mushuset är chansen stor att eventuella råttor söker sig till det lilla mushuset. Om en mus eller annat smådjur kryper in så reagerar sensorerna direkt utan fördröjning, och notifierar dig i mobiltelefonen. Det bästa av allt? Musdetektorn kräver ingen kabeldragning eftersom den är helt trådlös. Om du redan har ett hemlarm från Verisure installerat kopplar du enkelt på musdetektorn till ditt befintliga larmsystem.

En uppkopplad musdetektor är ett tryggt och effektivt sätt att undvika en gnagarinvasion hemma. Utöver det finns åtgärder som du kan ta i förebyggande syfte. Här är några av dem:

  • Täta alla hål i husgrunden. Sätt ett tätt metallnät över eventuella håligheter.
  • Håll uppsikt på vinden. Kartonger med kläder är särskilt utsatta bostäder för mössen.
  • I den kallställda stugan: ställ madrasser och soffdynor på högkant och rensa skafferiet från all mat.
  • Klipp gräset kort runt huset, och plantera inte buskar och träd för nära fasaden.

 

 
säkerhetstips