säkerhetstips

GRILLA SÄKERT I SOMMAR!

Grill

När sommarvärmen gör sig påmind tinar de övervintrade grillarna fram ur sina gömmor. En grillfest i trädgården sitter sällan fel en varm sommardag. Men se upp – i sommarvärmen är risken för bränder extra stor. Så här minimerar du brandrisken under grillsäsongen.

 

Bränder som startar till följd av ovarsamt grillande på altaner, balkonger och i trädgårdar är tyvärr inte ovanliga. Att det går snett beror oftast på att en tänd grill lämnas obevakad när maten är klar, eller att locket läggs på medan det fortfarande glöder. Då stängs värmen inne och det finns stor risk för överhettning, skriver Brandskyddsföreningen. En annan vanlig brandorsak under sommaren är varma engångsgrillar som kastas i soporna. Om kolen inte hunnit svalna helt kan värmen lätt sprida sig till övriga sopor i tunnan som fattar eld snabbare än blixten.

När branden sprider sig

En riktigt riskabel situation kan uppstå om en brand bryter ut i grillen medan du och familjen sitter inomhus och äter. Då är det lätt att missa när grillen fattar eld och sprider sig i den torra sommarluften. Står grillen på en altan, på balkongen eller ute på gräsmattan sprids lågorna snabbare än du tror.

Ett hemlarm som varnar

Ett uppkopplat hemlarm med rökdetektorer kan vara skillnaden mellan en obehaglig middagsöverraskning och en katastrofsituation. Om en rökdetektor känner av rökutveckling eller temperaturförändring någonstans i huset meddelar den övriga enheter i hushållet som i sin tur skickar signaler om att en brandfara har uppstått. På så sätt blir du larmad om elden från grillen sprider sig till huset. Skulle du ha hunnit gå över till grannen när grillbranden sprider sig får du larm om rökutveckling via din telefon. Samtidigt går larmet även till larmcentralen som snabbt sätter in rätt åtgärd.

Din checklista för säkert grillande:

  • Lämna aldrig en tänd eller glödande grill utan uppsikt.
  • Placera grillen på ett stadigt underlag – aldrig i lutning.
  • Se till att grillen inte kan vältas av misstag, varken av vuxna, barn eller husdjur.
  • Se till att du har släckutrustning nära om olyckan skulle vara framme.
  • Låt den varma grillen stå utomhus tills den kallnat helt.

Vilket brandskydd passar dig och din bostad?

Läs mer och räkna ut priset på ett uppkopplat brandlarm här.

 
säkerhetstips