säkerhetstips

LÄGENHETSINBROTTEN ÖKAR I NÄSTAN VARANNAN KOMMUN

Lägenhetsinbrottenökar i nästan varannan kommun

I fjol ökade antalet anmälda lägenhetsinbrott i nästintill hälften av Sveriges kommuner enligt Brottsförebyggande rådets årliga statistik. Samtidigt blir användandet av hemlarm vanligare för urbana bostäder och lägenheter på landet vilket är en positiv trend som Fredrik Ringborg, ansvarig för lägenhetssegmentet på Verisure, hoppas fortsätter.

 

Ytterdörren på glänt. Vardagsrummet i ett enda kaos. En försvunnen dator, pass och smycken som inte går att hitta och en olustig känsla i magen. Inbrott kan se olika ut men upplevelsen är oftast densamma. Att bli drabbad av ett inbrott i sin lägenhet kan vara en obehaglig erfarenhet och svår att förbereda sig på.

Under det gångna året anmäldes 13 900 inbrott i villa och radhus, och 8080 inbrott i lägenhet. För villaägarna var siffran en minskning på 6 procent medan siffran för lägenhetsinbrott var ungefär densamma som året innan. Men vid en närmare titt på statistiken för just bostadsinbrott i lägenheter ser man däremot att nästintill hälften av Sveriges kommuner hade en ökning - och mer än en femtedel hade nästan dubblerat antalet anmälningar!

Myten om larmfria lägenheter

Enligt Fredrik Ringborg tror många lägenhetsinnehavare att larm endast är till för villaägare. Tvärtemot, anser han, är det en myt som måste slås hål på.

- Villaägare har under en ganska lång tid gjort mycket för att minska risken för att få inbrott, som till exempel timer på lampor, grannar som tar hand om post och även larm till villan. Samtidigt har lägenhetsboende generellt inte gjort mycket för att minska risken. Det är möjligt att detta har gjort lägenheter mer attraktiva för inbrottstjuvar. Risken att bli störd eller åka fast bedöms då som mindre, säger Fredrik Ringborg. Det är storstadskommunerna som är mest drabbade av lägenhetsinbrott. I Stockholm är 7 av 10 inbrott i lägenheter, respektive 5 av 10 i Malmö och Göteborg. Men även i mindre kommuner kan man se en ökning, både procentuellt och i enskilda antal.

Flest antal enskilda lägenhetsinbrott

Jämförelsevis 2015-2016

1. Göteborg + 213 st (+35 %)

2. Linköping + 48 st (+72 %)

3. Södertälje + 48 st (+67 %)

4. Sundbyberg + 42 st (+80 %)

5. Borås + 33 st (+50 %)

Källa: Brottsförebyggande rådet, Kriminalstatistik 2016

Störst procentuell ökning lägenhetsinbrott *

Jämförelsevis 2015-2016

1. Köping + 300 % (+ 14 st)

2. Upplands-Bro + 127 % (+23 st)

3. Gotland + 127% (+14 st)

4. Umeå + 85 % (+23 st)

5. Sundbyberg + 80 % (+42 st)

* urval av kommuner där ökningen har skett med mer än 10 enskilda inbrott.

Källa: Brottsförebyggande rådet, Kriminalstatistik 2016

Inbrottstjuvar jobbar också dagtid

Inbrott i villor och radhus följer ett tydligt mönster när det kommer till säsong. De mörkare månaderna oktober, november och december är klart överrepresenterade. När det kommer till lägenheter ser mönstren annorlunda ut utan att följa några särskilda årstider. Vanligast är inbrott mitt på dagen, mitt i veckan.

- För lägenheter vet vi att flera inbrottstjuvar känner till att mycket spring i trapphusen är normalt och att få grannar reagerar på ljud eller okända personer. Det gör att lägenheter är lika intressanta för inbrottstjuvarna året runt, påpekar Fredrik Ringborg. Allra mest utsatta är de som bor högst upp eller på bottenplan i husen. På bottenplanet kan gärningspersonen lätt fly om hen blir påkommen, och högst upp är risken minst för förbipasserande grannar.

- Faktum är att uppklarningsprocenten för inbrott i lägenheter är endast 2 av 100. Enligt våra källor är det är svårare att få tag i spår från inbrottstjuvar så som fotavtryck eller liknande som man ofta hittar vid villainbrott, fortsätter Fredrik Ringborg.

Fler och fler väljer nu att skaffa hemlarm i sina lägenheter

Under de senaste åren har man kunnat se en kraftig ökning av lägenhetslarm i hela landet, främst i de större städerna då flest bostadsinbrott inträffar där.

- Vi märker också att fler och fler förstår att det sker inbrott även i lägenheter och att larm funkar precis lika bra i en lägenhet som i en villa. De flesta blir också överraskade att investeringen ligger i samma nivå som ett mobilabonnemang, menar Fredrik Ringborg.

Att skaffa larm enligt honom är enkelt och går att aktivera på nolltid. Nu för tiden behövs inte ens en kod utan en nyckelbricka slår på eller av larmet, vilket gör det ännu enklare att använda. När larmet går sätter larmcentralen snabbt in rätt åtgärd - en trygg och enkel service både när du är hemma eller bortrest.

Så håller du ditt hem inbrottssäkert

  • Informera dina grannar om du reser bort både under en kortare eller längre tid.  
  • Se till att låsa ytterdörren även om du är hemma.  
  • Använd en automatisk timer till din belysning som går på och av när du är bortrest eller befinner dig någon annanstans.
  • Installera ett säkert hemlarm.  
  • Läs mer. Använd larmdekaler på ytterdörren i avskräckande syfte i kombination med larm.  
  • Vidarebefordra din post eller be någon du känner ta hand om den om du planerar att vara borta från lägenheten en längre period.  
  • Undvik att tala om på telefonsvarare och sociala medier att du är bortrest.
Räkna ut pris på hemlarm
 
säkerhetstips