säkerhetstips

STORHELGER INNEBÄR FÖRHÖJD INBROTTSRISK

Storhelgen är inbrottstjuvarnas högtid

Äntligen långhelg! Dags för några soliga dagar i sommarstugan, hos släktingarna på landet eller kanske på weekend i Europa. Tyvärr finns det fler än du som ser fram emot de extra långa helgerna som försommaren bjuder på. Under högtidshelger ökar inbrottsrisken rejält.

 

Under våren och försommaren väntar många röda och lediga dagar i kalendern. Valborgsmässoafton, Kristi himmelsfärdsdag, Sveriges nationaldag och midsommar är storhelger då många passar på att resa bort. Samtidigt visar statistik från Brottsförebyggande rådet att antalet anmälda bostadsinbrott skjuter i höjden just under storhelger. Se därför till att inbrottssäkra huset från oinbjudna gäster innan du åker, så att du kan koppla av ordentligt på din semester.

Hemlarm avskräcker

Ett första steg till en säkrare vardag, även när du befinner dig på annan ort, är att installera ett inbrottslarm. Med Verisures produktnyhet vibrationsdetektor, som nu är standard i alla larmpaket, går larmet redan när tjuvarna försöker bryta upp dörrar eller fönster. På så vis larmas du direkt vid inbrottsförsöket, och i bästa fall kan inbrottet avstyras när de ljudliga sirenerna inomhus går igång.

Ett installerat hemlarm fungerar många gånger avskräckande. Utöver det kan du även göra några enkla saker själv för att minska risken att bli utsatt. Här följer därför tips på sådant som är bra att tänka på när du ska resa bort och fira högtider med släkt och vänner.

  1. Be en granne tömma din postlåda eller ditt postfack. En överfull postlåda eller en hög med brev på hallgolvet signalerar att bostadsägarna är bortresta, vilket innebär fritt fram för tjuvarna.  
  2. Skaffa timer till din belysning, exempelvis smart plug. En lampa som lyser konstant säger knappast något om ägarna är hemma eller inte, men belysning som tänds och släcks i olika rum på oregelbundna tider kan ge intrycket av att bostaden är full av liv.  
  3. Satsa på ett ordentligt lås med vredkåpa och säkerhetskedja. Med ett digitalt lås slipper du dessutom oroa dig för om du glömde låsa; du kan direkt se om dörren är låst genom en app i din telefon.

Se till att inbrottssäkra huset från oinbjudna gäster innan du åker, så att du kan koppla av ordentligt på din semester.

Res bort med vetskapen om att någon ser efter ditt hus när du inte är hemma. Räkna ut ditt pris på ett uppkopplat hemlarm.

 
säkerhetstips