säkerhetstips

KÖKET STÅR FÖR FLEST VATTENSKADOR - OCH NYRENOVERADE KÖK ÄR INGET UNDANTAG.

Vattenskador 

Glädjen över den nyoljade köksön och det vackert lagda kaklet i köket försvinner snabbt när en vattenskada helt oväntat kryper fram. En vattenskada är, förutom ett oönskat problem, tidskrävande och tyvärr kostsamt för både dig och miljön. De vanligaste missarna kan vara svåra att se - men rätt så enkla att fixa till!

 

För bara några år sedan gick köket om badrummet i statistiken när det kommer till flest rapporterade vattenskador i svenska hem. En stor anledningtill översvämningarna är att köket har blivit vårt nya vardagsrum - en plats där vi investerar mer och mer tid vilket leder till fler apparater, ofta anslutna till vatten och ledningar.

Nya och gamla kök båda i riskzonen

Mellan 2011 och 2015 ökade antalet vattenskador i kök med 172 procent, enligt en undersökningav Novus för Trygg Hansa. Samtidigt är många av oss omedvetna kringde potentiella läckor som kan gömma i sigi våra köksvrår: fler än hälften av svenskarna tror att badrummet är det vanligaste utrymmet när det kommer till vattenskador.

Äldre hus och kök, främst de byggda under 1970-talet, är bland de som befinner sig mest i farozonen för vattenläckage. Men det betyder heller inte att nyrenoverade kök håller sighelt torra. Enligt Vattenskadecentrum har trycksatta vattenledningar ökat vid köksrenoveringar och spelar även en roll i dramat. Ofta är skurken en läckande diskmaskin eller en droppande diskho som tvingar dig att renovera på nytt precis när allt blivit klart.

Vatten med valuta

Enligt ett examensarbete från KTH Haninge från 2015, skrivet av Ayna Aydogdyeva och Lovisa Hjalmarsson uppstår cirka 100 000 vattenskador per år, för en kostnad på 5-6 miljarder kronor. Med andra ord är vatten inte att leka med när det kommer till kostnader, och samma sak gäller för miljön. En genomsnittligsaneringoch reperation av ett vattenskadat kök förbrukar 300 kgkoldioxid, nästan lika mycket energi som går åt vid en bilresa från Stockholm till Paris.

Tre tips som håller dig torr

- Anlita alltid professionella hantverkare, rörmokare och installatörer, när du är på vägatt koppla in maskiner och apparater anslutna till vattenledningar.

- Se till att vattenanslutna större apparater har en täckande material undertill, exempelvis en plastmatta. På så sätt stoppas det mesta av vattnet på det övre skiktet och ger dig mer tid att upptäcka en läcka.

- Placera en vattendetektor under diskho, diskmaskin och andra utrymmen som risker att läcka. Verisure vattendetektor larmar digenkelt via din telefon när vattnet börjar sippra fram och fuktnivån höjs. Läs mer här

Kökets lilla hjälpreda

Att upptäcka en vattenläcka i god tid kan vara svårt, särskilt när vi människor inte har ett sinne för höjda fuktnivåer. Verisure vattendetektor är enkel att placera på utrymmen som riskerar att läcka och droppa, men som kan vara svåra att se. Larmcentralen är öppen dygnet runt och kontaktar digvid minsta aningom ett läckage, både på telefon och med pushnotiser i din mobil.

Räkna ut ditt pris på hemlarm med vattendetektor här

Har du redan ett larm från oss kan du köpa Vattendetektorer i webbshopen

 
säkerhetstips