säkerhetstips

37 % AV ALLA INBROTT I SVERIGE UNDER JANUARI OCH FEBRUARI SKEDDE I LÄGENHETER

37% av alla inbrott i Sverige under januari och februari var ilägenheter

Många blir förvånade när de hör att mer än en tredjedel av alla inbrott i Sverige sker i lägenheter. Bor i du i Stockholm sker 7 av 10 inbrott i just lägenheter. För Göteborg och Malmö är motsvarande siffra 5 av 10.

 

Generellt har det i alla tider pratas om ”villainbrott" och det är därför det går att hitta mycket information om hur du skyddar dig som boende i villa. Detta har lett till att villaägare i högre utsträckning gör fler saker för att skydda sitt hem mot inbrott.

Om du frågar villaägare om vilka rutiner de har när de skall resa bort och sedan ställer samma fråga till någon som bor i lägenhet, kommer du med stor sannolikhet att få olika svar. Villaägare gör ofta många olika saker för att få sitt hus att se bebott ut när de är bortresta. Men samma inbrottsförebyggande rutiner finns inte alltid hos lägenhetsinnehavare.

Ökad kunskap om lägenhetsinbrott

Förra året drabbades över 8000 lägenheter av inbrott, så det är en bra idé att göra vad man kan för att minska risken. Försäkringsbolaget Folksam har nyligen genomfört och publicerat en undersökning om lägenhetsinbrott för att öka förståelsen för hur tjuvarna tar sig in och vad som stjäls. Att göra den här typen av undersökningar är bra, då mer kunskap behövs kring lägenhetsinbrott. Redan idag vet vi att de flesta inbrott sker efter att tjuven rekognoserat och att han eller hon väljer den bostad som är mest attraktiv och lättast att komma in i.

Minska risken för lägenhetsinbrott

Med enkla medel kan du nå stora inbrottsförebyggande förbättringar. Många känner exempelvis inte till att dagens hemlarm fungerar precis lika bra i lägenheter som i villor. De är enkla att hantera, är trådlösa och kan kosta mindre än ett mobilabonnemang. Och enligt en undersökning från Polismyndigheten, ligger vetskapen om uppkopplat hemlarm i topp när det gäller att avskräcka tjuven från att göra inbrott. Utöver inbrottsskydd i form av hemlarm finns det även ett antal andra åtgärder att vidta. Folksam har listat sina råd för att minska risken att drabbas av lägenhetsinbrott.

Folksams råd

 • Installera ett lägenhetslarm
 • Stöldmärk och ta bilder på värdefulla tillhörigheter
 • Lura tjuven genom timerinställd belysning och genom att en granne plockar bort posten när du är bortrest
 • Täck inte fönster helt med växter och persienner
 • Se över lås på altan- eller balkongdörr samt fönster på markplan
 • Lås alla lås och lämna inga nycklar kvar i dörrar och fönster när du går hemifrån
 • Säkerhetsdörr med säkerhetsbrevlåda minskar risken för inbrott via ytterdörren
 • Förvara kontanter och guld i ett väl förankrat värdeskåp (gärna i kombination med hemlarm)
 • Gör en förteckning/värdering av ditt guld – notera maxbeloppet som ersätter stöld av guld och smycken i din försäkring
 • Säkra låset på insidan av ytterdörren med hjälp av en kåpa
 • Ha en aktiv samverkan med dina grannar

Läs mer om Folksams undersökning på https://media.folksam.se/sv/2016/11/01/tjuven-valjer-nya-vagar-in-i-lagenheten/

 

Räkna ut pris på hemlarm
 
säkerhetstips