säkerhetstips

VIBRATIONSDETEKTOR – NU STANDARD I ALLA LARMPAKET

Vibrationsdetektor

Nu adderas ytterligare en funktion till marknadens beprövade magnetkontakter. Med hjälp av vibrationsdetektorer triggas larmet redan när tjuven försöker bryta upp dörren eller fönstret, vilket kan spara många värdefulla sekunder om inbrottstjuven är i färd med att bryta sig in.

 

Vibrationsdetektorn är en blandning mellan ny och beprövad teknik. De nya vibrationsdetektorerna har implementerats i befintliga magnetkontakter som sitter på fönster och dörrar.
– Genom att kombinera dessa två får vi snabbt en indikation på om någon försöker ta sig in. Dels när vibrationsdetektorn reagerar, dels om tjuven lyckas ta sig in och bryter magnetkontakterna på fönster eller dörr. Det är ett tydligt tecken på att någon tagit sig in i huset och vi kan sätta in rätt åtgärd direkt, säger Andreas Persson, teknikcoach och produktexpert på Verisure.
– Med den gamla magnetkontakten har vi mottagit ett larm först när någon verkligen öppnat dörren eller fönstret. Med vibrationsdetektorn får vi larm redan när rutan krossas eller är på väg att brytas upp.

Vibrationsdetektor som standard

Verisure är först ut med att sätta vibrationsdetektorn som standard i alla paket, integrerad med magnetkontakter.
– Vibrationsdetektorn ingår i alla våra paket och vi installerar den både i villa, lägenhet, sommarstuga, slott och koja. Den går utmärkt att koppla på ett befintligt system, som ju kan hantera upp till 63 enheter. Vi har flera kunder som har upp till 40-50 vibrationsdetektorer i huset, i princip en på varje dörr och fönster, säger Andreas.

Vibrationsdetektorn går dessutom att koppla till olika smarta funktioner i ditt hemlarm – exempelvis till timer-lösningen smart plug.

– Om smart plug är kopplat till ditt larmsystem kan du tända och släcka husets belysning genom att larma av eller på, eller ställa in så att lampor automatiskt tänds när vibrationsdetektorn larmar. Det medför ytterligare en dimension av trygghet i hemmet.

Andreas Persson

Larm som kommunicerar

Om vibrationsdetektorn eller magnetkontakterna löser ut larmet ringer larmoperatören direkt upp ditt hem via röstenheten, som är en kombinerad siren och högtalartelefon.
– Vi presenterar oss och frågar om allt står rätt till. Om du är hemma kan du svara genom att prata rakt ut. Om vi inte får svar kan vi enkelt avgöra om någon är på plats eller inte. Röstenheten kan höra viskningar och prassel på tio meters avstånd, förklarar Andreas Persson.
– För några år sedan, när fast telefoni var vanligt i hemmen, ringde vi alltid upp kunden via hemtelefon om larmet löste ut. Det krävde att någon lyfte på luren för att vi skulle få kontakt. Med röstenheten spar vi mycket värdefull tid när ett larm har gått, då vi direkt kan kommunicera med den som befinner sig i bostaden.

I alla bostäder installerade med hemlarm sitter en larmdekal på fönster och dörrar. Redan när tjuvar närmar sig bostaden ska de förstå att bostaden är utrustat med ett larm som är respekterat och pålitligt. Det innebär att larmet ska lösa ut enkelt, men för rätt saker, menar Andreas:
– Rätt saker är exempelvis om någon står med en kofot och försöker bryta upp din altandörr. Det vill vi kunna detektera redan innan de har lyckats, så att larmet går när tjuven befinner sig på utsidan. Om ett ljudligt larm i bostaden går och lampor tänds på insidan är chansen stor att vi ska kunna stoppa tjuven redan där. Det innebär otroligt stora besparingar både för kunden och för försäkringsbolagen, avslutar han.

Med vibrationsdetektorn går larmet redan när rutan krossas eller är på väg att brytas upp.

Vill du veta mer om vibrationsdetektor, ta reda på vilket hemlarm som passar din bostad eller hur du kan komplettera ditt befintliga hemlarm? Läs mer här

säkerhetstips