2016-03-15

Säg hejdå till mössen och upptäck vattenskadan i tid – här är de nya smarta tjänsterna för hemmet

Smarta
hem-tjänster

I dag får smarta diskmaskiner inte så många att höja på ögonbrynen. Men vad sägs om en smart musfälla eller en detektor som upptäcker vattenskador innan du måste ringa försäkringsbolaget? Här listar vi nyheterna som gör ditt hem smartare än grannens.

 

1. Lås upp dörren med mobilen

Behöver du släppa in hantverkaren men sitter mitt i ett viktigt möte? Är du inte riktigt säker på om du låste dörren innan du lämnade barnen på dagis? Eller vet du inte var du la nycklarna? Nu finns en smart tjänst som innebär slutet på stress och mindre neuroser: ett elektroniskt dörrlås från Yale Doorman som låter dig låsa och låsa upp dörren med mobilen. Du kan också se vem som låser upp hemma oavsett var du är, skapa tillfälliga inpasseringskoder för husvakten när du är på semester och mycket mer. Smart va?

 

2. Upptäck vattenskadan innan den sker

Vare sig du bor i bostadsrätt eller i hyresrätt kan vattenskador vara en mardröm. En vattenläcka kan smyga sig på, växa obemärkt under lång tid och orsaka stora skador i hemmet. Omfattande renoveringar, upprivna golv och långa samtal med försäkringsbolaget är ingen ovanlighet. Ibland får man flytta ut under fuktsaneringen, som kan ta flera månader. Om läckan upptäcks i tid blir den exponentiellt mycket enklare att hantera, och det är här Verisure Vattendetektor kommer in. Genom att ställa ut Vattendetektorer på riskområden där läckor ofta uppstår – till exempel under diskbänken, under diskmaskinen eller vid varmvattenberedaren – kan vattenläckan upptäckas innan den blir en vattenskada. Så snart Vattendetektorn känner av den ökade fuktigheten som kan kopplas till en läcka får användaren både ett samtal från en larmcentral och en pushnotis till mobilen.

 

3. Lura mössen med Musdetektorn

Visste du att en mus behöver bara en springa på sex till sju millimeter för att ta sig in i ditt hem? Det är inte alltid du märker att de flyttat in, men när de väl är på plats kan mössen både gnaga sönder det mesta som kommer i deras väg och utgöra en hälsorisk. Varje år utförs drygt 60 000 saneringar där gnagare är orsaken. Få vill ringa Anticimex eller rigga musfällor som barnen kan råka trampa i bara för att vara på den säkra sidan i kampen mot oinbjudna gäster. Ett bra alternativ är då att ställa ut en så kallad Musdetektor, ett digitalt uppkopplat mushus som ställs ut vid gnagarnas populära tillhåll. Så fort Musdetektorn får besök skickas en gnagarvarning till ägarens mobil, och därefter kan man vidta åtgärder innan hela huset har blivit sladdlöst.

 

 

Nästa steg – Fujisawa?

Har du det smartaste hemmet i kvarteret än? Grattis! Nästa steg är att försöka slå husen i den nybyggda, smarta staden Fujisawa. Den här staden som ligger en dryg timme utanför Tokyo kan bland annat skryta med tre dagars batterilager i varje hus, ett robotstyrt garage med elcyklar som de boende kan använda gratis – och ett pågående pilotprojekt för självstyrande taxibilar.