2016-03-15

Från hemlarm till fjärrstyrd belysning:
Så inbrottssäkrar du hemmet

Så inbrottssäkrar du hemmet 

Var 24:e minut sker ett inbrott i Sverige, men det finns gott om åtgärder som minskar risken för att din dörr är nästa som bryts upp. Så här överlistar du inbrottstjuven.

 

1. Tänk längre än till ytterdörren

Många tänker främst på ytterdörren när de tänker inbrottsskydd. Man köper säkerhetsdörr eller ser till att brevinkastet har en vredkåpa så att inbrottstjuven inte kan använda sig av en så kallad låsslunga för att öppna dörren inifrån. Det är bra – men sällan bra nog. De allra flesta hem, särskilt villor, har nämligen flera andra möjliga entréer för inbrottstjuven. Se över säkerheten kring dina källar- eller markplansfönster, altandörren, balkongdörren och garageingången. Var kan någon lätt slå sönder ett fönster, sticka in handen och öppna inifrån? Var extra noga med ingångar som vetter mot baksidan av huset eller skyddas från insyn på andra sätt – här kommer tjuven att trivas extra bra.

 

2. Använd fjärrstyrd belysning

Drygt tre av fyra inbrott genomförs när ingen är hemma, så varför inte få det att verka som att någon är hemma även när du inte är det? Med fjärrstyrd belysning kan du tända och släcka din hembelysning med mobilen, oavsett om du jobbar sent på kontoret eller om du är på andra sidan jordklotet. Här kan du läsa mer om Verisures fjärrstyrda belysning.

 

3. Satsa på grannsamverkan

Att vi är starkare tillsammans gäller dubbelt när det kommer till att förebygga inbrott. Enligt en undersökning från Brottsförebyggande rådet har grannsamverkan visat sig kunna minska brottsligheten med 16 eller 26 procent i ett område (skillnaden beror på mätmetoden). I en intervjuundersökning med personer som begått inbrott svarade 19 av 20 att de var mer försiktiga eller helst undvek områden med grannsamverkan. Men det räcker inte att sätta upp skyltar – de boende i området måste vara vaksamma. Grannsamverkan i Sverige drivs av organisationen Samverkan mot brott. Kontakta dem eller polisen på din ort för att få hjälp med utbildning och organisation kring grannsamverkan.

 

4. Hitta det bästa hemlarmet för dig

Ett gediget larmsystem har flera fördelar. En larmad villa eller lägenhet verkar avskräckande för inbrottstjuven, skulle larmet sättas igång är tjuven under ordentlig tidspress, och om någon i familjen är hemma blir ni direkt varse om inbrottet. Många larm har även andra funktioner, som att upptäcka fuktskador eller fungera som brandvarnare. Det finns flera hemlarm på marknaden och för att hitta det som passar er bäst behöver du exempelvis veta om ni bör vara direktkopplade till en utryckningscentral. På Verisures hemsida kan du se vilket hemlarm som passar just din familj.

 

 

Vill du veta mer om hur du kan skydda ditt hem? Gör det enkla testet som visar vilket hemlarm som passar just dig.