HUR SKYDDAR MAN SITT HUSDJUR NäR MAN INTE ÄR HEMMA?

Husdjur

Medan de flesta vuxna arbetar eller studerar och barnen är på dagis eller i skolan så lämnas många husdjur ensamma i hemmet. Vi vill informera er om potentiella risker när ditt husdjur är hemma själv och ge tips på hur man kan skydda dem.

 

Med Verisure kan du som husdjursägare på olika sätt övervaka dina älskade husdjur när du inte är hemma. Dessutom har du uppkoppling till vår larmcentral dygnet runt. Vi agerar inom 30 sekunder om något skulle hända.

Här kommer värdefulla tips på säkerhetsåtgärder för dig som har husdjur, vad man ska tänka på när man lämnar dem ensamma samt vad man ska göra vid en nödsituation:

• När du lämnar husdjur ensamma hemma är det viktigt att hålla dem inom ett område nära en entré där brandmän lätt kan hitta dem.

• Håll utkik efter brandrisker du kanske inte förväntar dig. Husdjur är nyfikna och kommer att undersöka matlagning, ljus, och/eller öppna brasor. Det är inte helt ovanligt att bostadsbränder startas av husdjur enligt statistik från försäkringsbolag.

• Du bör även säkra ditt hem genom att identifiera risker såsom lättrörliga spisknoppar, lösa sladdar och andra potentiella faror.

• Fördelen med ett uppkopplat larm är att det alltid finns någon som håller koll på hemmet utifall händelse av brand, vattenläcka eller inbrott. Tack vare att kamerorna i ett uppkopplat larm börjar ta foton direkt när ett larm löser ut (vilket kan bero på t ex rökutveckling) kan larmcentralen få korrekt information omedelbart och sätta in rätt åtgärd. Kameror spar värdefull tid, framförallt vid brand och rökutveckling.

• Eftersom husdjur inte kan ringa och larma när något är fel, överväg ett övervakat och uppkopplat larmsystem som kan skicka automatiska meddelanden till din smartphone om sensorerna i hemmet känner att något är fel. Du kan vara trygg i vetskapen om att larmbolaget övervakar ditt hem dygnet runt för inbrott-, rök-, eld- och vattenskador.

• Vem räddar Selma? Alla familjer bör ha en plan och gör utrymningsövningar i sitt hem. Medan man tränar utrymning, se även till att diskutera vem som är ansvarig för att evakuera husdjur från hemmet. I det fall att olyckan är framme, låt räddningstjänsten veta att det finns husdjur, hur många de är samt var i hemmet de befinner sig.  

Att tänka på i samband med brand eller rökutveckling:

• I det fall ett husdjur fått direkta skador från brand eller har bränt sig, kontakta veterinär omgående. Om det finns öppna sår så håll en ren, fuktig handduk mot såret tills djuret kan komma till en veterinär.

• Äldre djur, eller yngre djur med kroniska sjukdomar framförallt i luftvägarna, kan vara extra känsliga för brandrök. Dessa kräver extra uppsikt.

• Brandrök och mycket varm luft kan orsaka stora skador på andningsvägar hos våra sällskapsdjur. Det är inte säkert att man kan omedelbart kan se vidden av dessa skador. Kontakta veterinär om djuret andas snabbare än vanligt, har ett avvikande andningsmönster, använder buken för att andas, om det kommer ett hest eller skrovligt ljud vid andning eller vid kraftig hosta. Det är viktigt att vara uppmärksam på att dessa symptom kan komma först några dagar efter att djuret utsatts för rök eller varm luft. Det är då lika viktigt att kontakta veterinär.

Det finns ett sällskapsdjur i vart tredje hushåll. Ta väl hand om dem!