2013-08-30

Tändernas väktare nummer ett!

Skolsal

På söndag är det Fluortantens dag! Jag råkade se temadagen av en händelse och genast spelades en scen upp i huvudet med gamla minnen.


Ni som är runt 30 år och äldre minns säkert samma sak. Alla barn sitter tysta i klassrummet, förutom ett tyst, tyst gurglande. Barnens kinder är uppblåsta, som gör att de ser ut som hamstrar. Små plastmuggar står på varje skolbänk framför barnen. Framför barnen, längst fram i klassrummet, bredvid svarta tavlan…där sitter hon! Fluortanten! Ja, en hon var det, alltid. Och hon var alltid gråhårig och såg väldigt sträng ut. Minns jag rätt hade hon på sitt vita sjuksköterskekläder också. Ibland hände det, att hon gick runt i klassrummet och synade oss. Kollade så att vi inte fuskade. För fuska, det kunde man göra. Några svalde fluoret och låtsades sedan skölja men med tom mun. Kom hon på en sådan ”odåga”, satte hon genast igång med en lång harang av förmanande om varför det var så viktigt att skölja med fluor. En gång i veckan kom hon till klassrummet, på fredagar. Ja, det var tider det!


När jag såg temadagen, undrade jag givetvis varför fluortanten fått en egen dag?! Är hon så bortglömd att hon behöver få en egen dag? Men vad fel jag hade! Kollade runt lite och vet ni? Fluortanten håller på att göra comeback! :) Det är bra!


Sen 2000-talet har hon åter börjat besöka skolor. Inte alla skolor men många. Själva temadagens syfte är att ”främja tandhälsan”. Framförallt i Stockholm uppmärksammas dagen med att fluortanter besöker vissa offentliga platser och informerar om tandhälsa.


Grattis i förskott på Fluortantens dag! Tändernas väktare nummer ett! :)


//Nina


(Bild lånad från www.sxc.hu/)


Inga Kategorier valda