2013-06-07

Människorna bakom tjänsten: En röst i natten

Verisure larmcentral

Att jobba natt på larmbordet är spännande. Klockan två på natten kan någon ringa om en fakturafråga, samtidigt som man skickar väktarutryckning på ett pågående inbrott.


Nattens hjältar är både kundtjänst och larmcentral på samma gång - de jobbar hårt under skymningstimmarna, varje natt, året runt.


Denna februarikväll sitter ett glatt och avslappnat gäng på plats. Två av operatörerna jobbar alltid natt och intygar att det inte finns något bättre arbetspass.


- Jobba sju dygn för att sedan ha sju dygn ledigt är väldigt bra, säger Emil, som jobbat med larmhantering i åtta år och vid det här laget går under vedertagna smeknamnet Natt-Emil.


- Det bästa med natten är att man får lite mer intressanta ärenden och variation på arbetet, menar Helena som funnits på larm och kundtjänst sedan våren 2008. Man är mer självständig och måste ibland fatta svåra beslut utan hjälp från arbetsledare.


Det är en ganska lugnt natt visar det sig, när de sista resterna av kvällspersonalen lämnar lokalerna börjar det hända saker i larmkön. Sedan avtar aktiviteten igen.


- Så här års är det överlag ett lugnare tempo på natten än under sommarhalvåret, berättar Helena.


”Nattarna” har en lite annorlunda arbetsmiljö än de som jobbar på dagen - kontorslandskapet är nersläckt med bara lite mysbelysning, och från en radio strömmar dämpad musik. Någon nynnar med, och någon annan öppnar en godispåse. När telefonen ringer är det dock fullt fokus på uppgiften som gäller.


Arbetstempot varierar kraftigt. Ena stunden är det nästan helt tyst i lokalen så när som på musiken från radion, nästa stund sitter samtliga operatörer och pratar i telefon.


Som Verisures bloggreporter får jag agera ”prao” och testa på nattjobbet.


Lite nervös, då jag inte jobbat natt på evigheter, loggar jag in mig. Det händer mycket på kort tid och man har mer kontakt med polisen än när man larmhanterar på dagtid. Timmarna flyger iväg. Det är inte alltid helt lätt att vara skärpt och fokuserad - vid fyrasnåret känner jag mig trött och tung i huvudet. Mina nattkollegor däremot jobbar på lika piggt och oförtrutet som tidigare.  När morgonen gryr känner jag att jag fått en nyttig inblick i en arbetssituation som man sällan reflekterar över när man mestadels arbetar dagpass. Man kan, utan att överdriva, konstatera att nattens hjältar gör en fantastisk insats!


Inga Kategorier valda