2013-05-21

Ingen solskenshistoria – men vårt jobb gör skillnad!

Brandvarnare med röstmeddelande

Vi på redaktionen fick in en jobbig men tänkvärd berättelse från en kollega som vi publicerar här på bloggen.


Det är sent på söndagskvällen och min bror har precis gått och lagt sig. Han har på kvällen eldat i den gamla vedspisen som delvis är husets uppvärmningskälla. Precis innan han ska somna tycker han att han känner röklukt. För att vara på den säkra sidan går han en sväng i huset. Han går även upp på vinden och väl där uppe möts han av en fruktansvärd syn. Vinden är rökfylld, det är en enorm hetta och hela taket sprakar – det brinner! Tanken på att hämta brandsläckaren slås snabbt bort och han inser att det är försent. Han tvingas ta beslutet att överge huset, han kan inte rädda sitt hem, allt han äger och har! Han hinner rafsa åt sig några få prylar innan han överger huset, med fara för sitt liv! I all hast hittar han inte sin telefon utan tar bilen till min mamma som bor granne för att larma. När han tar sig in hos henne går hennes larm och det är vår larmcentral som larmar räddningstjänsten.


När de några minuter senare är tillbaka vid huset är både bostadshuset och magasinet som ligger intill övertända. Det är ett snabbt brandförlopp, ett gigantiskt eldinferno! Min bror försöker desperat göra vad han kan och drar ut vattenslangen och sprutar vatten på ladugården för att om möjligt rädda den. När räddningstjänsten kommer är det också där de lägger sin insats, huset och magasinet är inte möjligt att rädda. Det är på håret, men man lyckas rädda ladugården.


Bostadshuset och magasinet brann ner till grunden, det finns ingenting kvar. Att gå i resterna av det som i generationer varit släktens hem, att slås över brandens skoningslöshet och försöka förstå vad en brand faktiskt innebär för den som drabbas är tufft, ja omöjligt för den som inte gått igenom det. Trots att jag med egna ögon kan se, är det svårt att fatta vad branden gör med kära ägodelar och det som är våra hem, vår vardag. Jag ser resterna av tvättmaskinen, ett förvridet, rostigt stålvrak. Jag ser små, små bitar av finporslinet som han samlat varje födelsedag ligga utspritt mellan förkolnade trästockar. Spillrorna av någons hem…


Jag har jobbat ganska mycket med brand och är väl påläst om riskerna, om den mörka statistiken och har alltid sagt ”tjuven bär ut tv:n, men branden tar allt”. Jag trodde inte att jag skulle behöva uppleva brandens grymhet på så nära håll, och ändå är det inte jag som är direkt drabbad. För min bror återstår ett enormt arbete, att återskapa och bygga upp ett hem och en plats att känna sig trygg på, han har lång väg kvar…


Syftet med att skriva det här är inte att få er att sätta kaffet i halsen eller göra er illa till mods, utan att vi alla ska förstå hur viktigt det är med ett bra skydd. En brand kan förstöra allt en människa eller familj äger och har, i värsta fall ta liv.


Vi är idag tacksamma för att brorsan lever! Branden startade genom gnistbildning, en gnista som tog sig in under takpannorna och spåntaket fattade eld. Mot en sån brand finns inte mycket att skydda sig mot, men det finns möjlighet att göra skillnad och rädda liv med ett bra rökvarningslarm/brandvarnare och släckutrustning hemma. Om jag kan få en enda av er att gå hem och se över ert brandskydd, skaffa det där larmet som ännu inte blivit inköpt, köpa en brandsläckare eller att du ser till att dina nära och kära ser över och förbättrar sitt skydd så är det värt alla de otäcka känslor som detta inlägg kanske medför. Se till att göra skillnad, och gör det nu!

 

Här kan du läsa om våra brandvarningssystem

Inga Kategorier valda