FRÅN ARKIVET

Gammal Larmpanel från Securitas Direct

Idag startar vi upp en ny kategori inlägg: ”Från arkivet”. Det blir en liten historieberättelse om resan från Securitas Direct via Aroundio till Verisure.

 

Vi har kunder som varit med hela resan och det finns fortfarande anläggningar av den första generationen som efter 25 år är i drift. Det är trådbundna anläggningar som är enkla men tåliga och tillförlitliga. Idag ser vi precis vad som larmar och var det larmar, i många fall får vi dessutom en bild från kameradetektorn. Då fick vi bara veta om det var brand, inbrott eller sabotage.

Sen finns det exempel på sådant som inte blev så bra… Och det är väl lika bra att få det ur världen.

Innan man kunde husdjursanpassa rörelsedetektorerna fick vi montera en herrans massa magnetkontakter på fönster och dörrar i den del av huset där katten eller hunden skulle kunna röra sig. Då det dessutom skulle dras kablar till alla magnetkontakter blev det en ganska dyr och komplicerad lösning. Någon kom då på att om en dörr eller ett fönster öppnas så förändras lufttrycket i huset. Det kunde Mistral, eller ett ”kattlarm” som vi kallade dem, känna av. Nu kunde husdjuret röra sig utan att påverka larmet och det behövdes inte magnetkontakter över allt. I teorin… Sensorn måste nämligen vara väldigt känslig för att reagera på ett riktigt inbrott. Det i sin tur gjorde att den reagerade på åska, lågtflygande Viggen-plan, grannens hostattack och allt annat som förvisso förändrade lufttrycket, men inte hade något med inbrott att göra.

Tekniken används fortfarande och används i vissa applikationer, men för ett hemlarm är det kanske inte den bästa lösningen. Det fick vi lära oss den hårda vägen.