Räkna ut pris på ditt hemlarm
Räkna ut pris på ditt hemlarm
vad betyder larmbegreppen?

Skalskydd, försåtsskydd, GSM-larm – vad betyder larmbegreppen?

Här får du en snabbguide till de vanligaste larmtermerna.

Att välja rätt hemlarm kan vara svårt utan experthjälp. Vad betyder egentligen skalskydd, försåtsskydd och GSM-larm? Här är ordlistan som hjälper dig att navigera bland termerna i larmdjungeln.

Här kan du testa vilket hemlarm som passar dina behov!

Uppkopplat larm

Det bästa hemlarmet meddelar dig automatiskt om något inte är som det ska, till exempel om någon har brutit sig in i din bostad. Uppkopplade larm är ett samlingsnamn för larm som automatiskt ringer upp en larmmottagare om något avviker från det normala. Olika larm kommunicerar på olika sätt, beroende på uppkoppling. Larmmottagaren kan vara du själv eller en bemannad larmcentral – eller både och.

GSM-larm

Ett sätt för larmet att kommunicera är genom att ringa upp via telefon. Det är den vanligaste metoden för larmuppkoppling i Sverige och Europa. GSM står för Globalt System för Mobil kommunikation. Ett GSM-larm har en sändare som innehåller ett SIM-kort, precis som i en mobiltelefon. Larm med GSM-uppkoppling är en bra metod på ställen där internetuppkoppling inte fungerar till 100 procent. Kanske i sommarstugan, garaget, bilen, jaktkojan eller husvagnen.

Internetuppkopplat larm

Den här typen av larm använder sig också av sensorer i hemmet, men styrs via en molntjänst och manövreras med din mobil. Larmsignalen skickas till din mobil via internet (4G eller bredband) i stället för över GSM-nätet, även om larmet ofta kompletteras med GSM-funktion. Det fungerar bra på platser där internetuppkopplingen är stabil.

Skalskydd

Ett skalskydd är ungefär vad det heter – ett skydd av känsliga yttre punkter i husets skal. Hit räknas framförallt dörrar och fönster, som oftast förses med så kallade magnetkontakter. Om kontakten vid fönster eller dörr bryts så skickas ett larm till din mottagare.

Punktskydd

Ett skalskydd är till för att skydda husets yttre skal, medan ett punktskydd skyddar ett specifikt objekt eller ett tydligt avgränsat område. Kanske vill du bevaka garaget eller förrådet som komplement till din bostad.

Försåtsskydd

Försåtsskydd är att ha rörelsedetektering och/eller kameraövervakning av strategiska passager i bostaden.

Volymskydd

Ett volymskydd larmar hela bostaden eller ett specifikt rum i bostaden. Det är vanligast i bostäder som har ett högt värde.

Centralapparat

Centralapparaten är hela larmsystemets knutpunkt. Den ska helst placeras dolt och inte ha någon fördröjning installerad. Centralenheten ska alltid placeras i ett direktlarmat utrymme, vilket innebär att du aldrig ska kunna nå denna enhet utan att larmet löser ut.

Lokallarm

Lokallarm ska avskräcka inbrottstjuvar genom exempelvis sirener. Till skillnad från ett uppkopplat larm så varnar lokallarmet bara på platsen, inte via en extern larmmottagare.

Primär larmväg

Den larmmottagare som i första hand tar emot information om larmet skulle gå, exempelvis din mobiltelefon.

Sekundär larmväg

Om larmet går och din primära larmväg inte kan ta emot meddelandet skickas en signal till sin sekundära larmmottagare, oftast en bemannad larmcentral.

Så nu när du kan terminologin, vad är viktigast att tänka på när du väljer hemlarm? Svaret är att se till helheten. Avancerade och moderna larmsystem som installeras av en utbildad tekniker – och är uppkopplade till en bemannad larmcentral – är ett säkert val. De har störst avskräckande effekt då de leder till en utryckning om någon försöker bryta sig in i ditt hem. Med den här typen av larm finns det alltid finns någon som snabbt kan agera när det som inte får hända händer. Samtidigt som du själv kan ha full koll på systemet och hemmet direkt i din mobil.

Här kan du testa vilket hemlarm som passar dina behov!