Så säkrar du fjällstugan

Så säkrar du fjällstugan
Fritidshus

Snart är det dags att lämna fjällstugan för säsongen. Så ser du till att stugan står kvar till sommaren!

Sportlovet är över för de flesta, vilket innebär att det snart är dags att lämna fjällstugan för säsongen. En stuga som står orörd flera månader i streck är rena rama guldgruvan för inbrottstjuvar, som enkelt kan slå till när de vet att turisterna åkt hem för säsongen. Lyckligtvis finns en rad smarta tjänster som låter dig hålla koll på din fjällstuga även på avstånd.

1. Uppkopplat inbrottslarm varnar på distans

Med ett uppkopplat larm får du direkt ett meddelande om någon bryter sig in. Om larmet skulle gå tar kameradetektorerna omedelbart en serie bilder som skickas till larmcentralen, som direkt kan avgöra vad som har utlöst larmet, och sätta in rätt åtgärd.

2. Smarta rökdetektorer sparar tid

Låg kanske ett par kolbitar kvar och glödde i kaminen när du åkte från stugan? Oavsett brandorsak kan uppkopplade rökdetektorer spara viktig tid om en rökutveckling sker i stugan. Ett smart brandlarm har sammankopplade rökdetektorer som varnar både genom signal och röstmeddelanden. Om minst två rökdetektorer känner av rökutveckling skickas signaler till en larmoperatör som i sin tur slår larm till räddningstjänsten. Det kan vara skillnaden mellan att ha och att inte ha stugan – särskilt när du själv befinner dig flera mil bort.

3. Kameraövervakning för det viktigaste

Med en övervakningskamera kan du hålla koll på platserna i stugan som du är särskilt rädd om. Kanske har du låst in snöskoter, snöslunga och skidor ? Med en uppkopplad kamera skickas bilder till din telefon om rörelse detekteras. På så vis kan du direkt ta ställning till om något inträffat. Om olyckan skulle vara framme och tjuvarna varit i farten kan du direkt larma polis – och har en mycket bättre chans att identifiera tjuvarna.

4. Vattendetektorn räddar semesterbudgeten

En vattenskada kan innebära katastrof både för stugan och för plånboken. Särskilt sårbart blir det i fritidshuset där det kanske går några månader mellan besöken. För att slippa en otrevlig överraskning nästa gång du kommer dit kan en vattendetektor vara lösningen. Ett smart vattenlarm håller koll på fuktnivåerna genom strategiskt utplacerade vattendetektorer, exempelvis under diskmaskinen, duschkabinen eller diskbänken. De meddelar dig om något avviker från det normala, så att du kan sätta in rätt åtgärd direkt.

5. Uppvärmt från första stunden

Visst skulle det vara skönt att komma fram till en uppvärmd fjällstuga när du anländer sent på kvällen? Med ett klimatövervakningssystem och smart plugs kan du fjärrstyra temperaturen i stugan. På så vis kommer du alltid fram till en mysigt uppvärmd stuga, utan att värmen har stått på längre än nödvändigt. Till klimatövervakningssystemet kan du dessutom koppla klimatdetektorer som håller koll på fukt, mögel och luftfuktighet. Temperatur och fuktnivåer håller du enkelt koll på via en app i telefonen.

6. Digitalt lås för vintergäster

Ska du låna ut stugan över helgen? Då kan det vara skönt att slippa hämta och lämna nycklar. Med ett digitalt lås kan du öppna och låsa i mobilen, eller skapa tillfälliga inpasseringskoder för vänner och släktingar som ska besöka stugan när du inte är där. Dessutom slipper du oroa dig för om dina gäster verkligen låste dörren när de lämnade stugan.

Räkna ut priset på larm till ditt fritidshus här nedan!