Räkna ut pris på ditt hemlarm
Räkna ut pris på ditt hemlarm
Klättrande tjuv

Någon är hemma vid var fjärde inbrott – så avskräcker du tjuven

Se upp för inbrott när familjen är hemma

Vid mer än var fjärde inbrott 2015 så var minst en familjemedlem hemma när tjuvarna tog sig in Det rapporterar Brottsförebyggande rådet. Men det finns flera saker som avskräcker tjuven – till exempel en aktiv grannsamverkan, ett larmsystem och en fyrfota vän.

Testa: Vilket larm passar din familj – se alternativen här.

I en enkät med inbrottstjuvar i Stockholm tillfrågade intervjupersonerna vad som skulle avskräcka dem från att begå ett inbrott. I undersökningen verkade det inte som att inbrottstjuvarna skrämdes av att någon eventuellt var hemma, vilket också lyser igenom i BRÅ:s inbrottsstatistik. Vid fler än var fjärde inbrott förra året var minst en familjemedlem hemma. Vad som däremot avskräckte tjuvarna var många och frågvisa människor i närheten, vetskap om att hushållet hade en hund och att huset eller lägenheten hade ett larmsystem.

Här är alltså tre sätt att skrämma bort tjuven och se till att ingen tar sig in i hemmet när familjen är hemma.

1. Starta en aktiv grannsamverkan

En aktiv grannsamverkan minskar inbrotten med en fjärdedel – och 19 av 20 inbrottstjuvar vill helst undvika ditt bostadsområde helt och hållet. Så här kommer du igång:

1. Kolla intresset med dina grannar, och föreslå att ni ska komma igång med grannsamverkan redan i år.

2. Välj en eller flera samordnande kontaktpersoner. Dessa får först en utbildning i samarbete med Polisen och har sedan en viktig roll i att sammanställa information till hushållen i området. Det finns ingen gräns för hur många hushåll som kan ingå i en grannsamverkan, men om ni är en stor grupp så kan ni välja att ha flera kontaktpersoner – varje kontaktperson bör ha ett samordnande ansvar för 10-12 hushåll.

3. Ring polisen. Ring 114 14 och anmäl att ni vill starta grannsamverkan. Det är polisen som tillhandahåller skyltar och annat material, och när ni ska sätta igång kommer polisen också ut och håller en utbildning för kontaktpersoner och eventuellt också för andra boende.

4. I samband med utbildningen är det också vanligt att en representant för räddningstjänsten medverkar och informerar om förebyggande åtgärder mot inbrott.

5. Det går även att starta grannsamverkan för er som bor i lägenhet – och så klart även i fritidshusområden. Att starta en grannsamverkan är kostnadsfritt för alla boende.

Läs mer om grannsamverkan här.

2. Skaffa hemlarm

Ett modernt larmsystem har flera fördelar. Det verkar som sagt väldigt avskräckande och skulle larmet sättas igång är tjuven under ordentlig tidspress. Många larm har även andra funktioner, som att upptäcka fuktskador eller fungera som brandvarnare. Allra mest avskräckande är så klart ett larm som är direkt kopplat till en larmcentral. Testa vilket hemlarm som passar för er familj här.

3. Skaffa en hund

Det är inte för inte som hunden kallas människans bästa vän. Våra fyrfota vänner är dock inte inbrottstjuvarnas bästa vän, och vetskap om hund får de flesta inbrottstjuvar att vända om. Och kom ihåg ”adopt – don’t shop”, runt om i världen finns många herrelösa hundar som behöver ett hem.

Vill du hitta ett larm som passar till ert hem? Gör testet här och se vad er familj behöver!