Räkna ut pris på ditt hemlarm
Räkna ut pris på ditt hemlarm
Klättrande tjuv

Villainbrotten ökar – upp 76 procent på tio år

Den klart värsta inbrottsmånaden är november

Nästan 23 000 bostadsinbrott anmäldes förra året, och bara 4 procent klarades upp. Den klart värsta inbrottsmånaden är november, när mörkret har lagt sig och tjuvarna får arbeta i fred. Läs vidare för att se om du bor i ett område som är extra drabbat.

Mellan 2005 och 2015 ökade villainbrotten med 76 procent i landet, och ökningen är mycket större än för dem som bor i lägenhet. Varför just villainbrotten ökat så mycket är oklart, men tydligt är att säsongsmönstren blir allt mer tydliga. I maj anmäldes bara hälften så många inbrott som i november, och hösten är den tid på året som Sveriges villaägare bör vara extra mycket på sin vakt.

Många av Sveriges villaägare har redan satsat på att installera ett modernt larmsystem, smarta lås, etablera en aktiv grannsamverkan eller installera övervakningskameror kopplade till en app i mobilen. Tillsammans med snälla grannar ger dessa trygga hjälpmedel ett väldigt bra skydd, men det är också viktigt att ha kunskap om hur det ser ut i ditt område. Hur många inbrott som sker varierar nämligen väldigt över landet. I Östhammar kommun anmäldes till exempel inte ett enda inbrott under förra året – och det är en ära kommunen delar med 35 andra, visar siffror från Brottsförebyggande rådet. Värre är det på andra håll, i Lomma kommun har till exempel inbrotten ökat med 350 procent de senaste tio åren. Även i Sigtuna, Lidingö och Munkedal har inbrotten ökat med mer än 200 procent.

Lista – Här är områdena med flest inbrott per 100 000 invånare

1. Danderyd: 562 inbrott
2. Spånga: 555 inbrott
3. Höganäs: 511 inbrott
4. Osby: 489 inbrott
5. Båstad: 479 inbrott
6. Västra Göteborg: 454 inbrott
7. Östra Göinge: 429 inbrott
8. Hörby: 427 inbrott
9. Stockholm Väster: 419 inbrott
10. Staffanstorp: 395 inbrott

Vill du hitta ett larm som passar till ert hem? Gör testet här och se vad er familj behöver!

Anmälda inbrott i bostad och fritidshus under ett år

Diagram över villainbrottens ökning