Räkna ut pris på ditt hemlarm
Räkna ut pris på ditt hemlarm
Inbrott

Höstlovet är årets inbrottsvecka

Här är tipsen som skyddar ditt hem under årets mest inbrottsrika helg.

Vi närmar oss årets mest inbrottsrika helg. När mörkret lägger sig och både du och grannen är bortresta är det lätt att bryta sig in obemärkt. Så här skyddar du ditt hem på bästa sätt.

Så här kan du skydda dig. Kolla vilket larm som passar din familj.

Alla helgons dag är också alla tjuvars dag. Enligt Brottsförebyggande rådet anmäls över 50 procent fler inbrott under Allhelgonahelgen än under genomsnittliga dagar på året – och drygt dubbelt så många inbrott som under de vårliga högtiderna Kristihimmelfärdshelgen och valborg. Även försäkringsbolag rapporterar att höstlovsveckan, vecka 44, är inbrottsveckan nummer ett i svenska hem. Den ökade risken beror på två saker:

Mörkret. Enligt BRÅ är inbrott vanligare under årets mörkaste månader. I skydd av mörkret är det mindre risk att tjuven blir upptäckt. Det här mönstret är extra tydligt för villaägare.

Tomma hem och bortresta grannar. Generellt sett sker fler inbrott vid tider då det inte är någon hemma, det vill säga på dagtid under veckodagarna samt under högtider och helger, då det är vanligt att vi reser bort.

Höstlovet uppfyller båda dessa krav – och av samma orsaker är även lucia, jul och nyår stora helger för inbrottstjuvarna. Så om du ska lägga ner lite extra krut på att skydda ditt hem mot inbrott är rätt tid nu.

Tips inför höstsemestern

Lyckligtvis finns det gott om metoder för att skydda hemmet från inbrott under höstlovet, även om både du själv och grannarna har åkt bort. Här är tipsen som gör att du kan slappna av på höstsemestern.

• Fundera på hur mycket av din resa du ska dela i sociala medier. Visst kan det klia i fingrarna att lägga upp något på Instagram, men kanske kan du vänta tills du har kommit hem igen? Den där strandbilden på familjen visar ganska tydligt att ingen vaktar hemmet. Om du inte vill begränsa dig på det sättet kan det vara bra att se över ”privacy settings” på dina sociala medier – så att inläggen främst kommer att ses av människor du känner.

• Är någon vän, gärna någon som bor i närheten, skyldig dig en tjänst – eller behöver de någonstans att bo under veckan? Be dem att se efter din bostad under tiden du är bortrest så att den ser bebodd ut. Blomvattning får du på köpet!

• Ett hightech-alternativ till detta är att skaffa ett system som gör att du kan fjärrstyra ditt hem – och till exempel tända och släcka lampor eller sätta på och stänga av stereon.

• Skaffa ett ordentligt larmsystem. Utöver att fungera avskräckande sätter det inbrottstjuven under tidspress. Du får fria väktarutryckningar vid verifierade larm och har du ett inbrottslarm med bildverifiering blir det lättare att faktiskt ta fast tjuven.

Källa: BRÅ, Trygg Hansa

 

Testa: Vilket hemlarm passar just dig och ditt hem?