Räkna ut pris på ditt hemlarm
Räkna ut pris på ditt hemlarm
Tjuvarna hade länsat hans hem

Tjuvarna hade länsat hans hem

När Peter Östberg öppnade ytterdörren fick han en chock.

När Peter Östberg öppnade ytterdörren fick han en chock.
Någon hade varit inne i hemmet utanför Stockholm – och länsat det.
– Det värsta var att barnen blev rädda för att vara hemma, säger 39-åringen.

För några år sedan åkte Peter Östberg på en novemberresa till Turkiet. Han flydde det ruggiga höstmörkret och bytte det mot några lata dagar i solen.
Men semestern fick ett riktigt trist slut. Peter anlände med taxi från Arlanda, låste upp ytterdörren och fick en chock när han kom in i hallen.
– Jag förstod direkt att jag hade haft inbrott. Hemmet såg ut som hej-kom-och-hjälp-mig. Det låg saker överallt, allting var upp-och-ner och golvet var lerigt och smutsigt, säger Peter.

Han tänkte inte riktigt klart utan gick direkt in och kollade igenom hemmet, samtidigt som han ringde till polisen.
– Det var väl inte så smart egentligen. Tjuvarna kunde ju ha varit kvar. Men jag hade inte en tanke på det just då. Jag ville bara se vad de hade tagit och hur mycket som var förstört, säger han.

Så skyddar du dig mot tjuvar – läs mer om Verisures larm.

Objudna gäster

Peter berättar att de objudna gästerna verkade ha haft gott om tid på sig – och dessutom kommit tillbaka flera gånger.
– Tidigt i veckan hade någon försökt handla på mitt kreditkort, några dagar senare hade grannarna trott att jag hade kommit tillbaka eftersom det hade lyst hemma hos mig.
Tjuvarna hade varit otroligt fräcka. De hade lastat Peters bil full med tjuvgods och kört från platsen. Sammanlagt hade de tagit saker till ett värde av cirka 160 000 kronor.
– Och då har jag inte en massa värdefulla saker hemma. Det var verkligen en konstig känsla, men de hade rotat igenom allt.
Peter berättar att de objudna gästerna till exempel hade hittat en liten lucka i golvet under en byrå där han gömde sladdar, men också grävt bland barnens underkläder och i korgen med smutstvätt.
– I hallen stod dessutom plastkassar packade med torrvaror, så det verkade som att de hade tänkt komma tillbaka en gång till. De tog verkligen allt – ett helt bohag – från mina kostymer och högtalare, som revs ner från väggen, till smågrejer och överkastet som låg på sängen.

Gör snabba testet – så mycket kostar ett larm till din bostad

Påverkat barnen

Peter berättar att hela händelsen gjorde honom mycket förbannad. Främst i och med att det påverkade barnen så mycket.
– Det var så klart väldigt jobbigt alltihop, men det värsta var ungarna. De blev jätterädda och det tog väldigt långt tid innan de vågade vara ensamma hemma hos mig igen, säger han.
Enligt uppgifter från Brottsjouren 2005 kan inbrott i hemmet vara en traumatisk upplevelse för just barn. Många tvekar att gå hem själva från skolan efter en sådan händelse. De oroar sig både för att vara hemma om tjuvarna skulle komma men också för vad som kan ha hänt i bostaden under dagen när alla varit borta.

Hur känner du själv nu för tiden när du ska åka på semester?

– Jag skriver inte på Facebook att jag är på resande fot. Jag vet inte om det var därför, men det hade jag gjort i samband med den där Turkiet-resan, säger Peter.
Han berätta att han även har vidtagit en annan säkerhetsåtgärd.
– Jag har skaffat ett larm till huset. Det är en extra trygghet, säger han.

Finns det någon särskild anledning till att du just nu känner behov av ett hemlarm?

Jag har just flyttat
Det har skett inbrott i området
Jag vill öka min personliga säkerhet
Mitt försäkringsbolag kräver det
Jag har blivit rekommenderad att skaffa Verisure
Ingen särskild anledning 

Läs mer om vilket larm som passar dig – klicka här