Räkna ut pris på ditt hemlarm
Räkna ut pris på ditt hemlarm
Semesterbild

Semesterselfie – lockbete för tjuvar

Så skyddar du dig mot tjuven under din semester.

Mer än sju av tio delar sina semesterbilder under ledigheten.
Men vad få vet är att en sommarselfie kan öka risken för bostadsinbrott rejält.
Så skyddar du dig mot tjuven under din semester.

Testa: Så mycket kostar ett larm i ditt hem

Under juni, juli och augusti kommer miljontals svenskar gå på semester. En inte helt ovanlig företeelse är att dela sina ögonblick på sociala medier, oavsett om man befinner sig på Mallorca, är i sommarstugan eller ute på havet. Vad få dock vet är att semesterbilderna är ett lockbete för tjuvar som vill göra inbrott i din bostad. Enligt de brittiska försäkringsspecialisterna Admiral delar så många som 70 procent bilder från sin ledighet på Instagram, inte sällan med information om var de befinner sig. Detta kan dock visa sig vara ett ödesdigert misstag.

”Det enklaste tipset”

Många av de kriminella använder sig nämligen av sociala medier för att ta reda på vilka hem som är tomma. Ett foto från Spanien gör alltså din bostad extra attraktiv för inbrott. Vad ska man då göra för att skydda sitt hus eller lägenhet från tjuvar? Det enklaste tipset är slå av location-funktionen när du delar bilderna eller ha en låst profil. Om du inte gör något av detta är det viktigt att någon vän eller granne håller koll på din bostad under ledigheten. Enligt polisen ska man tänka som en tjuv för att undvika inbrotten, som kan ske även när du är hemma.

”Ta för vana att alltid låsa ytterdörren även om du är hemma. Tjuvar kontrollerar ofta om dörrar är låsta och vi förvarar gärna handväskor, plånböcker och nycklar nära ytterdörren. Det är ett lätt byte för tjuven”, skriver de på sin hemsida.

Vad kostar ett larm i ditt hem? Räkna ut priset direkt här!

”Håller tjuvarna borta”

Det kanske säkraste alternativet, både när du befinner dig på semester eller är hemma, är ett hemlarm. Då minskar risken rejält för att någon ska våga bryta sig in i din bostad och om de mot förmodan skulle göra det kommer de fångas på bild och väktare och polis larmas direkt. Verisure säljer Sveriges populäraste hemlarm. Här får du en rad funktioner som håller tjuvarna borta. Bland annat installerade kameradetektorer som kan bildverifiera brotten, men även ett inbrotts- och brandlarm som är sammankopplat med både Verisures larmcentral och din smartphone. Funktionen ”semesterläge” gör även att du kan öka tryggheten ytterligare när du går på semester.

”Går att aktivera i sommarstugan”

Den gör att det alltid ser ut som att du är hemma, bland annat via ”smartplugs” som tänder och släcker lamporna slumpvis och "högsta möjliga säkerhetsnivå" som märker direkt om någon befinner sig i din bostad. Med ”semesterläge” aktiverat vet personalen på Verisure att du är på semester och agerar därefter om något skulle hända. Du kan när du vill aktivera funktionen via Verisures app – oavsett om du är i sommarstugan eller utomlands.

Kolla vilket larm som passar för just din bostad? Klicka här för att läsa mer!