Räkna ut pris på ditt hemlarm
Räkna ut pris på ditt hemlarm
Så räddades huset – från branden

Så räddades huset – från branden

– Man vill inte ens tänka på vad som kunde ha hänt

Hans nya hus började brinna – men kunde räddas i sista stund tack vare ett unikt brandvarningssystem.
Nu tackar Claes Forsberg från Stockholm en tekniker som rekommenderade honom att köpa larmet.
– Man vill inte ens tänka på vad som kunde ha hänt om vi inte hade haft en fungerande system, säger han.

Kolla utbudet: Vilket larm passar dig och din familj?

Alla husägares mardröm är en brand. Ändå lever många utan ett fungerande brandvarningssystem. Så många som 400 000 brandvarnare i Sverige fungerar inte, visar statistik från Brandskyddsföreningen.
Det är alltså många hushåll som inte prioriterar brandskydd när de flyttar in i en ny bostad. Claes Forsberg, som bor utanför Stockholm med sin fru och sina två barn, är inget undantag.
När han flyttade in i sin nya villa var det inte ett brandvarningssystem, utan ett inbrottslarm, han var intresserad av att investera i.

– Vi köpte ett larmsystem från Verisure. Men när teknikern skulle installera det ifrågasatte han varför vi inte hade några rökdetektorer. Efter att han berättat om fördelarna när det kommer till säkerhet vid en brand kunde jag inte säga nej. Tidigare har jag inte tänk så mycket på sådant. I vår förra villa hade vi ett vanligt brandlarm som avger en signal vid rökutveckling. Men de larmen hjälper ju inte speciellt mycket om man är inte är hemma, säger han.

Räkna ut priset direkt – så mycket kostar ett hemlarm.

Gick ner i källaren av en slump

Valet skulle visa sig vara minst sagt klokt. Redan några veckor efter att familjen flyttat in i den nya villan hände det otäcka – deras jordvärmepump självantände.
– Av en slump skulle jag ner i källaren och samtidigt som jag hörde larmet gå igång så såg jag lågorna. Jag visste att mina barn var på övervåningen så jag tog tag i en pulversläckare och försökte dämpa branden så gott det gick. Samtidigt pratade min 12-åring med Verisures larmcentral, och väktaren var faktiskt först på plats, säger Claes Forsberg.
Kort efter att väktaren anlände, kom både polis och brandkår till platsen, som lyckades släcka branden. Nu tackar Claes teknikern som övertygade honom att satsa på ett brandvarningssystem från Verisure.

Undvek stora skador

Hade familjen inte varit hemma, så hade ändå systemet larmat och Verisures larmcentral skickat väktare och räddningstjänst. Dessutom kommunicerar de olika rökdetektorerna med varandra vilket gör det enklare att upptäcka en farlig situation snabbt.
– Han (installatören) hade bara kunnat åka till oss och skruvat upp inbrottslarmet. Men han berättade på ett så ordentligt och bra sätt att jag inte kunde säga nej. Jag känner en stor tacksamhet mot honom. Jag vill inte ens tänka på vad som hade hänt om branden uppstod när barnen var ensamma hemma, säger han.

Skadorna i familjen Forsbergs hus blev, tack vara den snabba insatsen, inte speciellt stora. Garaget lämnades rökskadat men är nu sanerat. Claes, som fortfarande blir illa till mods när han tänker på branden, rekommenderar nu sina vänner att satsa på ett brandvarningssystem.
– I efterhand kan jag nästan tycka att det är klantigt att inte tänka på det. En brand är ju bland det värsta man kan vara med om och jag vet ju att jag har massa kompisar som är en gammal brandvarnare uppsatt någonstans. Det är dumt, säger han.

Vilket larm passar dig och din familj – kolla in hela utbudet här.