Räkna ut pris på ditt hemlarm
Räkna ut pris på ditt hemlarm
Larmoperatören Jenny Petersson

”Larmet räddade livet på henne”

Hon var fast i ett hus fullt av brandrök.

Hon var fast i ett hus fullt av brandrök.
Men tack vare en ny unik typ av larmtjänst från företaget Verisure räddades hon mirakulöst.
– Den räddade livet på henne, säger larmoperatören Jenny Petersson.

Testa: Så mycket kostar ett larm i ditt hem

Företaget Verisure är en av de ledande aktörerna när det kommer till säkerhet och larm i Sverige. Varje dag får de hundratals samtal, frågor och larm. Men det är inte alltid det bränner till på riktigt. När Jenny Petersson, som jobbar som larmoperatör, fick ett larm tidigare i år uppstod en akut situation. 

”Ringde upp kunden direkt”

– Jag fick ett röklarm och ringde upp kunden direkt. Hon hade röstenheten, vilket gör att jag kan prata direkt till henne utan att hon behöver plocka upp någon telefon. Jag frågade om allt var okej och som svar fick jag bara; ”Jag behöver hjälp”, berättar Jenny.
Sedan blev det tyst och Jenny kontaktade såväl väktare från Verisure och SOS.
– Väktaren åkte iväg på en gång, men SOS ville inte åka ut direkt, berättar hon.
Vad kostar ett larm i ditt hem? Räkna ut priset direkt här!

”Läget blev akut”

Någon minut senare blev läget akut. I kvinnans larmpaket ingår förutom röstenheten, som kan kommunicera med drabbade utan att de behöver svara i telefonen, övervakningskameror som visade bilder på ett rum fullt av brandrök.
– Då reagerade SOS blixtsnabbt och kom dit direkt. Hela huset var fyllt med rök.
Och så här i efterhand är Jenny minst sagt tacksam att kvinnan använde sig av Verisures tjänster.
– Tack vare röstenheten som skickade ett larm till mig direkt om rökutveckling kunde jag märka att något inte stod rätt till. När sedan bilderna kom fattade jag att läget var akut. Utan våra larm och röstenheten hade hon kanske inte överlevt. Den räddade livet på henne, säger hon.

”Har gjort en god gärning”

Jenny berättar att situationen var minst sagt nervös – men hon vill inte kalla sig själv hjältinna.
– Nej, jag ser det inte på det sättet. Visst har man gjort en god gärning. Men jag är bara glad att det gick bra, säger hon.
Nu uppmanar Jenny alla svenskar om se över sitt larmsystem i hemmet. För när det oväntade väl händer kan ett fungerande larm vara skillnad mellan liv och död.
– Eftersom jag själv har larm och jobbar med det brukar folk ge mig en del frågor. Och jag brukar alltid säga samma sak. Ett larm kan betyda oerhört mycket, inte bara vid inbrott utan även vid bränder. Om du inte är hemma och det skulle börja brinna finns det stora möjligheter att rädda stora delar av bostaden om den är utrustad med ett larm.

Vill du veta vilket larm som passar för just din bostad? Klicka här för att läsa mer.