Räkna ut pris på ditt hemlarm
Räkna ut pris på ditt hemlarm

Hon tog emot brandlarm från barnrum

– Då kände jag att jag gjort skillnad, säger Angelica

Plötsligt går larmet och via kameror ser Angelica att fem personer har tagit sig in i en bostad. Polisen lyckas senare gripa gärningsmännen – i och med den 25-åriga larmoperatörens agerande. – Då kände jag att jag gjort skillnad, säger hon.

Ingen dag är den andra lik. Så beskriver Angelica, 25, jobbet som larmoperatör på Verisure larmcentral. Det kan hända vad som helst när som helst – och då gäller det att vara beredd.
– Oftast får vi in falsklarm. Men när det är skarpt läge blir alla superfokuserade och jobbar tillsammans för att så snabbt som möjligt hantera det som inträffar. Vi sätter in en åtgärd senast 30 sekunder efter det att vi får in ett larm, så det är snabba puckar som gäller, säger hon.

Klicka här – och läs mer om Sveriges största hemlarm

Vi stöttar varandra

Angelica har arbetat på Verisure i fem år. Och hon tycker verkligen om sitt jobb.
– Det är varierande och positivt. Det är något speciellt med att göra skillnad i andra människors liv. Sedan har vi väldigt bra stämning bland kollegorna – det är ett måste när man gör det här. Jobbet kan vara både stressigt och mentalt påfrestande, men då stöttar vi varandra. Det finns alltid någon att prata med om man har varit med om något jobbigt, säger hon.

Angelica berättar att en av de viktigaste sakerna i jobbet är att alltid behålla lugnet gentemot kunderna.
– Men det lär man sig snabbt. När det händer något allvarligt är det precis som att man går in i en annan värld och bli extremt fokuserad. Även om adrenalinet egentligen pumpar så agerar man lugnt och sansat, säger hon.

Testa och få svar på 60 sekunder – så mycket kostar ett larm till din bostad
 

Hjärtat bankade lite extra

Ett larm som fick Angelicas hjärta att banka lite extra var ett rökvarningslarm där brandvarnaren som var döpt till ”Barnrum” gav utslag. Via kameror såg hon dimmig rök i bostaden.

– Min kollega ringde 112 direkt, samtidigt som jag försökte få tag på kunderna. Men de svarade inte, så jag fortsatte att ringa vidare till andra telefonnummer vi fått av dem. Till slut fick jag kontakt med barnflickan, som sa att familjen skulle vara hemma. Något vi direkt förmedlade till räddningstjänsten, säger Angelica.
Samtidigt såg hon hur det började slå stora lågor i köket.
– Men i slutändan gick allt bra. Familjen lyckades få ut barnen och hade varit fullt upptagna med det. Det var därför de inte hade svarat i telefon. Kunden var mycket tacksam för vårt agerande och efteråt var jag väldigt glad att vi hade kunnat hjälpa familjen, säger Angelica.

Så skyddar du dig mot brand – klicka här och läs mer 

Fem personer i bostaden

En annan händelse hon minns särskilt väl är ett inbrottslarm där fem personer tagit sig in i en bostad, när ägarna inte var hemma.
– Jag såg hur gärningsmännen sprang runt med fullt av grejer i händerna, så jag kontaktade polisen direkt och skickade samtidigt ut väktare, säger Angelica.
Hon berättar att de var på plats väldigt snabbt.
– Verisure går ju inte via 112:s växel utan har speciella telefonnummer till lokal polis. Det gör att vi får snabb kontakt. Dessutom kan vi bistå polisen med en massa värdefull information och senare samma kväll greps faktiskt de fem gärningsmännen, säger Angelica.

Så skyddar du dig mot inbrott – klicka och läs mer 

Slippa tjuvar

Enligt statistik från polisen klaras en försvinnande liten del av de inbrott som begås i Sverige upp (3 procent 2007). Med ett uppkopplat hemlarm med bildöverföring är chansen att brotten kan lösas större. Larmet ökar också möjligheten att helt slippa tjuvar – samtidigt som det ger trygghet i hemmet.

Paret, som blev utsatt för inbrottet, uttryckte stor tacksamhet mot Angelica och kollegorna på Verisure för deras agerande.
– Det är så kul att gå till jobbet. Jag brinner för att hjälpa andra och älskar att göra kunderna nöjda. Och just den här kvinnan hade en massa smycken hemma, så hon var väldigt lättad över att polisen kunde gripa tjuvarna, säger Angelica. 

Finns det någon särskild anledning till att du just nu känner behov av ett hemlarm?

Jag har just flyttat
Det har skett inbrott i området
Jag vill öka min personliga säkerhet
Mitt försäkringsbolag kräver det
Jag har blivit rekommenderad att skaffa Verisure
Ingen särskild anledning

Läs mer om vilket larm som passar dig – klicka här