Räkna ut pris på ditt hemlarm
Räkna ut pris på ditt hemlarm
Här sker flest inbrott

Här sker det flest lägenhetsinbrott

Se om ditt län toppar listan.

Risken att utsättas för inbrott är större än man tror om du bor i lägenhet – i Stockholm, Skåne och Örebro.
Ändå är det få som skyddar sig mot tjuvarna.
– Fler som bor i lägenhet borde göra det villaägare gör, för åtgärderna är oftast ganska enkla, säger Fredrik Ringborg, ansvarig för lägenheter på Verisure.

Testa: Så mycket kostar ett larm i ditt hem

Lägenhetsinbrotten ökar i hela Sverige, visar statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Störst risk att bli utsatt är det i Stockholm och Skåne. I Stockholm sker nästan 70 % av alla inbrott i lägenhet och i Malmö närmre 50 %. De senaste tio åren har anmälningarna ökat med 20 procent, säger Fredrik Ringborg, ansvarig för lägenheter på Verisure.
– Många lever i tron om att fler inbrott sker i villor, men så är inte alltid fallet. Han berättar att okunskapen bidragit till att många som bor i lägenhet inte bryr sig om att skydda sig mot tjuvarna. – Både poliser och försäkringsbolag beskriver att tjuvarna upplever lägenhetsinbrotten som lönsamma och enkla. Det går snabbt och enkelt och risken att bli upptäckt är låg. De flesta bostäder har ganska dåligt skydd och det beror på att de som äger en lägenhet inte tror att de kommer att drabbas, säger Ringborg.
Vad kostar ett larm i ditt hem? Räkna ut priset direkt här!

”Enklare än många tror”

Det är dock enklare än vad många tror att skydda sig mot tjuvarna. Att be en granne ta hand om posten är ett tips. Att ordna med belysning som simulerar att någon är hemma ett annat.
– Det handlar om ganska enkla saker, som att be en granne hålla koll, säger Ringborg.
Han menar dock att den kanske viktigaste åtgärden är att investera i ett larm, då minskar nämligen risken rejält för inbrott. Verisure säljer Sveriges mest rekommenderade hemlarm, som är uppkopplat till den egna larmcentralen. Ett inbrotts-och brandlarm med kameradetektorer för bildverifiering, kontaktlarm och röstenheten för snabbast rätt åtgärd vid larm.

”Det går väldigt fort”

– Det är mycket enklare än man tror att få ett larm installerat. Att lära sig hur larmet ska användas går fort, det enda du behöver göra för att larma av och larma på är att hålla upp en nyckelbricka, säger Ringborg.
Vill du veta vilket larm som passar för just din bostad? Klicka här för att läsa mer.

Här sker flest lägenhetsinbrott:
Stockholms län: 141
Skåne län: 122
Örebro län: 76
Västmanlands län: 65
Hallands län: 61
Västra Götalands län: 60
Södermanlands län: 52
Kalmar län: 51
Värmlands län: 50
Kronobergs län: 49
Gävleborgs län: 48
Jönköpings län: 46
Östergötlands län: 46
Dalarnas län: 43
Västernorrlands län: 42
Uppsala län: 34
Blekinge län: 34
Västerbottens län: 29
Gotlands län: 26
Norrbottens län: 25
Jämtlands län: 21


Antal inbrott per 100 000 invånare under 2014.
Källa: BRÅ