Räkna ut pris på ditt hemlarm
Räkna ut pris på ditt hemlarm
Tommy Lanzén - Verisure

Han räddade man från att brinna inne

Det handlade om minuter – sedan var lägenheten övertänd.

Det handlade om minuter – sedan var lägenheten övertänd.
Då gjorde larmoperatören Tommy Lanzén skillnad.
Han räddade en människas liv.

Tommy Lanzén älskar sitt jobb. Han har jobbat på Verisure larmcentral i tre år och trivs verkligen med det han gör.
– Ingen dag är den andra lik, man vet ju aldrig vad som händer. Sedan har vi väldigt bra sammanhållning – och det krävs i ett sådant här arbete. Alla måste vara på tå och samarbeta för att det ska funka, säger han.

Att vara larmoperatör är ett ganska annorlunda yrke, menar Tommy Lanzén. Flera gånger i veckan är han med om saker som de flesta människor inte upplever någon gång under en hel livstid – han gör skillnad och räddar liv.
– Många av de larm vi får in är falsklarm, men vid en del är det skarpt läge. Det kan vara väldigt dramatiskt ibland, men är också en häftig känsla när man känner att man faktiskt har hjälpt någon.

Klicka här – och få kostnadsfri rådgivning

Högt tempo

Kan du berätta om en vanlig dag på jobbet?
– Det första jag gör är att logga in på min dator, sedan börjar jag hantera de larm som kommer in till oss. För några dagar sedan hade vi 2 752 ärenden totalt under ett dygn, vilket är ganska så normalt. Vi jobbar i ett högt tempo – från det att vi har fått in ett larm så ska vi ha påbörjat en åtgärd inom 30 sekunder, säger Tommy Lanzén.

Vad kan det handla om för åtgärder?
– Om vi till exempel får in ett brandlarm, så kan vi snabbt, via våra kameror, lokalisera själva brandorsaken. Ibland kan kunderna släcka elden själva tack vare oss, innan den hinner sprida sig. Det känns alltid extra skönt. Men vi ringer så klart även räddningstjänsten och skickar ut väktare direkt, säger Tommy.

En av hans brandfall har etsat sig fast extra hårt i minnet. Det var när Tommy var ganska så ny på jobbet och fick ett brandlarm från en lägenhet där det bodde en rullstolsbunden man.
– Han kunde inte komma ut från toaletten och det handlade om minuter. Jag fick försöka lugna honom och samtidigt få dit räddningstjänst, en granne och väktare från oss. Men då var vi flera som samarbetade. Det är vi alltid när det är skarpt läge, säger Tommy Lanzén.

Räddade hans liv
Han berättar att grannen var först på plats och att väktaren kunde öppna ytterdörren med sina nycklar. Tillsammans fick de två ut mannen och räddade hans liv. När räddningstjänsten kom till platsen var lägenheten rejält övertänd.
– Som larmoperatör måste man ju hela tiden behålla lugnet. Men allt jag kunde tänka på var ”vi måste få ut honom”. Det var en underbar känsla när jag insåg att vi hade klarat det och faktiskt räddat någons liv, säger Tommy Lanzén.

Han berättar att Verisure också tar emot mycket inbrottslarm. Även då kan larmoperatörerna följa tydligt vad som händer i villan eller lägenheten genom kameror.
– Vi kontaktar polisen, skickar ut väktare och ringer de som bor i bostaden. Ett tag jobbade jag bara natt och då var de boende ofta hemma samtidigt som tjuvarna tog sig in. De flesta är så klart livrädda när en främling plötsligt befinner sig inne i deras hus, så då handlar vårt jobb bland annat om att lugna och säga att polisen är på väg. Sedan brukar man ofta rekommendera att kunderna ska låsa in sig på toaletten. Man vet ju aldrig vilka människor som bryter sig in. De kan ha med sig vapen eller vara drogpåverkade, säger Tommy Lanzén.

Så skyddar du dig mot tjuvar – läs mer om Verisures larm 

Hjälper polisen

Han berättar att Verisure även hjälper till med andra saker om de boende inte är hemma. Då skyddstäcker vi provisoriskt om till exempel en ruta har krossats och sedan kan vi naturligtvis bistå polisen med värdefull information.

Du som jobbar med det här, varför tror du att folk väljer att ha era larmtjänster?
– Just på grund av att vi faktiskt gör skillnad och får kunderna att känna sig trygga. Vi kan bistå med det där lilla extra som avgör i slutändan. Att ge en känsla av trygghet är min största ambition. Kunderna ska känna att de kan lämna allt i våra händer och att vi fixar det, säger Tommy Lanzén.

Gör snabba testet – så mycket kostar ett larm till din bostad