Räkna ut pris på ditt hemlarm
Räkna ut pris på ditt hemlarm
Brand

Deras hem brann ner till grunden

Piratskeppet i lego var det sista han såg.

Piratskeppet i lego var det sista han såg. Sedan flydde familjen ut ur huset. – Mitt barndomshem brann ner, men vi hade ändå en väldig tur, säger Alexander Sundquist, som var fem år när han upplevde en brand.

I dag är han 25 år. Då, när allting hände, var han bara fem. Huset som familjen Sundquist bodde i var ett riktigt drömhus.
– Min pappa hade alltid velat ha en Norrbottensgård från 1800-talet, så när tillfälle bjöds så köpte mina föräldrar en som de sedan renoverade upp och gjorde om precis som de ville, säger Alexander.
Han och familjen var hemma på gården i Piteå under juldagen och barnen lekte med sina nya saker. Bland dem fanns det en julklapp som Alexander tyckte mer om än någon av de andra – ett piratskepp i lego som han precis hade byggt klart.

Klicka här – och läs mer om Sveriges största hemlarm

Spred sig blixtsnabbt

Men juldagen skulle inte sluta som familjen hade tänkt sig. En gnista från en värmepistol gjorde att det plötsligt började brinna i huset. Och i med att väggarna i den gamla gården bara bestod av timmer och sågspån så spred sig elden blixtsnabbt.
Familjen flydde, tillsammans med sina två katter, ut i snön. Det enda de hann få med sig var ett fotoalbum.
– Jag var ju väldigt liten och har egentligen bara små minnesluckor från händelsen. Det sista jag kommer ihåg är att jag, på vägen ut, tittar in i vardagsrummet – där inne, mitt på golvet, stod mitt fina piratskepp, som inte gick att rädda, säger Alexander.
Han berättar att han, trots sin ålder, förstod att det var något konstigt som hände.
– Jag kommer inte ihåg det själv, men jag har fått det berättat för mig att jag sa ”Pappa, det där är ingen brasa man grillar korv i”, säger Alexander.

Så skyddar du dig mot brand – klicka här och läs mer 

Drömhemmet var borta

Han förstod däremot aldrig hur allvarligt det som hade hänt faktiskt var.
– Mina föräldrar tog väldigt väl hand om mig och min syster. Vi åkte tillbaka och tittade på platsen där huset hade stått för att vi skulle förstå att det var borta. Men sedan fick vi en massa nya leksaker, så vi insåg inte riktigt allvaret. Det var nog värre för mamma och pappa. De hade ju skapat sitt drömhem, som plötsligt inte fanns mer, säger Alexander.
I dag bor han i andrahand i en lägenhet i Stockholm. Men om han i framtiden köper en egen bostad så kan han tänka sig att satsa på en bättre trygghetslösning med ett mer avancerat larmsystem.
– Jag är nog lite extra noga när det gäller sådant här. Jag vet ju vad som kan hända. Man kan alltid köpa ett nytt piratskepp. Det värsta med att drabbas av en brand är att man förlorar sådant som inte går att ersätta – och sitt hem, säger Alexander.

Testa och få svar på 60 sekunder – så mycket kostar ett larm till din bostad 

Smarta tekniken: Skyddar dig mot brand

En brand är ofta en stor tragedi för de som drabbas. Att förlora sina tillhörigheter är jobbigt – främst de med emotionellt värde som inte går att ersätta. Men en brand orsakar inte bara materiella försluter. Att bli av med sitt hem kan för många också vara det samma som att bli av med sin trygghet. 

Ett pålitligt brandvarningssystem är en av grundstenarna för just trygghet i hemmet. Vid en brand är varje sekund dyrbar. Därför rekommenderar Verisure en rökdetektor i varje rum. Med Verisure får du ett avancerat brandvarningssystem med sammankopplade rökdetektorer, som varnar med både signal och röstmeddelande. Om en detektor känner av rök säger den: "Varning brand!" och skickar signal till övriga detektorer i systemet. Dessa svarar med: "Varning. Brand i annat rum!".

Rökdetektorerna är uppkopplade till en larmcentral och meddelar dig i mobilen om rökutveckling skulle uppstå. Om minst två rökdetektorer varnar om rökutveckling, kan Verisures larmoperatörer ringa räddningstjänsten direkt, även om ingen är hemma. Rökdetektorerna är också sammankopplade med Verisures kameradetektorer som tar bilder och skickar dem till larmcentralen vid rökutveckling. Bildverifiering av larmorsaken är ett ytterligare redskap för operatören för att snabbt vidta korrekt åtgärd.

Finns det någon särskild anledning till att du just nu känner behov av ett hemlarm?
 

Jag har just flyttat
Det har skett inbrott i området
Jag vill öka min personliga säkerhet
Mitt försäkringsbolag kräver det
Jag har blivit rekommenderad att skaffa Verisure
Ingen särskild anledning

Läs mer om vilket larm som passar dig – klicka här