Räkna ut pris på ditt hemlarm
Räkna ut pris på ditt hemlarm
Skivsamling

”De tog min skivsamling”

Christian: Det får aldrig hända igen

Christian bor på bottenvåningen i ett hyreshus i Stockholm.
Innan inbrottet hade han aldrig ens funderat på att ha larm, men efter det som hände i somras har han tänkt om.
- Det får inte hända igen, säger Christian.

En tredjedel av alla inbrott som sker i Sverige begås i lägenhet, och siffran stiger. För Christian och hans familj kom det oväntat. I somras utsattes de för inbrott i sin hyresrätt i centrala Stockholm.

Testa: Så mycket kostar ett hemlarm till din bostad 

– Det hände i juli. Vi bor på bottenvåningen och de hade gått in genom altandörren fast det var 3-glasfönster. De hade krossat rutan med en sten, det måste ha varit en rejäl smäll, säger Christian.

Inbrottet skedde troligtvis under natten, men helt säker kan Christian aldrig vara, familjen var nämligen inte hemma.
– De måste ha varit där innan och rekat. Man har ganska bra insyn eftersom vi bor längst ner, de kändes sig väl förvissade om att vi inte var hemma, säger Christian.

Vände upp och ner på hela lägenheten

När tjuvarna väl hade tagit sig in tog de god tid på sig. De stal allt de kom över och vände upp-och ner på hela lägenheten. Familjen blev av med sin TV, sitt högtalarsystem, två videokameror, en iPad, en mobil, smycken och parfymer - allt som hade ett värde.

– Men det som var deppigast var att de tog min skivsamling. Det var ren idioti för den är inte värd någonting, men den har kostat mig runt 70,000 kronor att köpa in och hade ett stort affektionsvärde för mig, säger Christian.

Nu får han aldrig mer se samlingen, och för Christian känns det fortfarande surt.

– Jag gråter inombords när jag går förbi en affisch som gör reklam för en skivmässa. Förr älskade jag att botanisera bland skivbackarna. Nu, när jag är nollad som samlare, känns det inte lika roligt, säger han.

Testa: Så mycket kostar ett hemlarm till din bostad

Det var Christians hyresvärd som meddelade om inbrottet. Familjen som själva befann sig på Gotland, blev bestörta. Inbrottet anmäldes och polisen gick igenom lägenheten efter fingeravtryck, under tiden fick familjen avvakta. Men brottet blev aldrig uppklarat och nu har Christian skaffat hemlarm. Egentligen tycker han inte att det ska behövas, men han vill inte vara med om samma sak igen.

– Innan det hände trodde jag aldrig att någon skulle våga bryta sig in hos oss. Vi bor centralt och det är massor av poliser i området. Det känns mer sårbart nu, i och med att den tryggheten var lite falsk, säger Christian.

För många är det känslan av att en okänd har gjort intrång i hemmet som är det värsta, men för Christian var det allt extrajobb.

– Inbrottet hos oss var inte personligt men det kostade oss massor av tid och energi på att städa upp och föra försäkringsärendet, säger han.

Testa: Så mycket kostar ett hemlarm till din bostad

Fakta lägenhetsinbrott

* 1 av 3 inbrott sker i lägenhet

* Varje vecka drabbas 148 lägenheter av inbrott i Sverige

* Lägenhetsinbrott ökade med 5 procent under 2014

* Inbrottsrisken ökar om du bor på bottenvåningen eller högst upp i trapphuset

* Inbrottslarm är lika effektivt i lägenhet som i villa

Källa: Brå